V noci z neděle na pondělí možná řadu obyvatel Znojma vzbudí pro tyto hodiny nezvyklý zvuk popelářských aut. Začíná totiž platit nová vyhláška o svozu odpadu. V širším centru města budou popeláři nově jezdit pod rouškou tmy. Noční klid ale podle vlastních slov rušit nebudou.

Změna se ale netýká jen doby svozu odpadu. Z ulic Znojma by měly zmizet soukromé popelnice. „Soukromé popelnice na veřejných prostranstvích nevytvářely dobrý obraz města. Chceme, aby ulice byly přívětivější turistům i obyvatelům,“ řekla mluvčí města Denisa Šipošová.

Kontejnery s odpadem tak do budoucna budou moci být jen na městem přesně stanovených místech. Převážně v lokalitách znojemských sídlišť. I zde je však od ulic a veřejných prostranství budou oddělovat zástěnami. Vzniknou nejpozději do konce roku. Město některé z nich nabídne podnikatelům jako reklamní plochy.

Noční svoz odpadků zkomplikuje život některým znojemským podnikatelům a majitelům domů v širším centru města. Popelnice zde mohou nově být na ulici jen od jednadvacáté hodiny do osmi ráno. „Za nás popelnice dává ven majitel domu. Pokud by to měl dělat některý z našich zaměstnanců, měli bychom s tím problém,“ řekl majitel obchodu s elektronikou Martin Vojtěch.

Každou noc od neděle do čtvrtka bude nově brázdit znojemské ulice jeden z popelářských vozů firmy .A.S.A., která má svoz odpadu na starosti. Aby nerušil noční klid, musel by svoji práci splnit za tři hodiny. To ale podle vedoucího svozu Josefa Zábrahy není možné.

„Jedna směna bude muset stihnou vyvézt zhruba pět set šedesát popelnic. Navíc musí s odpadky dojet i na skládku do Únanova a to by se v tak krátkém čase nedalo stihnout,“ řekl Zábraha. Noční klid ale jeho muži podle něj rušit nebudou. „Před jednotlivými domy se naše auto zdrží opravdu jen chvíli,“ dodal.

Na to, aby popelnice zůstaly opravdu skryté, bude dbát městská police. Znojemští strážníci ale budou přinejmenším v srpnu ještě shovívaví. „První týdny budeme monitorovat situaci. Majitele budeme jen upozorňovat na to, že porušují novou vyhlášku,“ řekl zástupce ředitele městské policie Roman Zoufalý. Lidem, kteří své popelnice neschovají, ale hrozí až třicetitisícová pokuta.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Celý text odpadkové vyhlášky si můžete stáhnout zde.

Rozpis nočních svozů naleznete zde.

O dalších plánech radnice a změnách v centru si přečtěte zde.