Hromady pneumatik sužují okolí Miroslavi. Během krátké doby tam patrně někdo z místních založil několik černých skládek. Zástupci Miroslavi situaci vyřešili radikálně. Založení skládek oznámili policii a ta teď pátrá po pachateli. „Policie začala případ vyšetřovat před několika dny. Na skládky nás upozornili lidé. V miroslavské části Kašenec, v okolí obce Hostěradice a Oleksovice jsme našli celkem sedmnáct větších skládek. Se všemi zástupci obcí jsme tak podali oznámení na policii,“ popsal situaci místostarosta Miroslavi Roman Volf.

Pneumatiky u lesa


Přímo v Kašenci jsou dvě velké skládky u polní lesní cesty. Tam radní napočítali téměř pět set rozřezaných pneumatik. „Pneumatiky někdo na polní cestu navezl během dvou dnů. Skládku teď musíme odklidit na vlastní náklady a nebude to malá částka. Odklízení budou mít na starosti pracovníci správy majetku,“ řekl Volf.

V ostatních dvou obcích jsou nejen pohozené pneumatiky, ale i další věci z aut. „Na devíti místech v okolí Hostěradic jsou pohozené i plasty a sedadla z automobilů. Některé skládky někdo navezl postupně a jsou převážně v okolí lesů a ve větrolamech,“ sdělil starosta obce Marek Šeiner.

Neznámý pachatel řádil také v Oleksovicích, i tam jsou zbytky z automobilů. „V okolí naší obce jsme objevili šest větších skládek, tři už jsme odklidili. Vše jsme ale vyfotili a předali policii. Na skládce byly také zbytky čalounění a potahů,“ uvedl starosta Zdeněk Koukal.

Policie pátrá


V současné době vyšetřují případ policisté z Obvodního oddělení v Moravském Krumlově. „V těchto dnech máme nové poznatky o případném pachateli. Zatím je ale vše v šetření,“ sdělil znojemský policejní mluvčí Jan Křepela. Viník černých skládek se má ale na co těšit. V případě dosvědčení mu totiž hrozí vysoká pokuta za přestupek proti veřejnému pořádku. „Pachatel může za tento přestupek zaplatit až padesát tisíc korun. Rovněž může uhradit i náklady, které vznikly obcím při odstranění skládek,“ dodal policejní mluvčí.