Třídit odpad je pro většinu znojemských obyvatel už samozřejmostí. Co se týče poplatku, úplnou novinkou je možnost platby přes SIPO. „Aby se platby občanům ještě více usnadnily, pracujeme nyní na zavedení možnosti plateb na pokladnách platebními kartami. Nedokážu určit přesný termín spuštění této služby pro občany, ale bude to během jednoho až dvou měsíců. Platit kartou pak bude možno na všech pokladnách úřadu,“ dodala Šipošová.

Poplatky za odpad
2007 2008
Znojmo 450 500
Mor. Krumlov 400 450
Jevišovice 400 400
Miroslav 350 350

Odpadové centrum

Novinkou se ve Znojmě stane již letos v létě nové Regionální odpadové centrum, kam se bude svážet tříděný odpad z celého Znojemska.
V hale bude linka na třídění plastů a papírů. „Cena za svoz tříděného odpadu je ovlivněna i náklady na dopravu do místa zpracování. Ty se nyní zmenší,“ řekl Josef Esterka, šéf firmy .A.S.A. Znojmo, která má na starosti svoz odpadků.

Stavba je největší investiční akcí radnice tohoto roku a bude stát devětašedesát milionů korun. Většina peněz přijde z Evropské unie a Státního fondu životního prostředí.

Ve městě se odpad separuje od roku 2002. V roce 2005 do speciálních kontejnerů vyhodili lidé pět set patnáct tun odpadků. V roce 2007 už to je o téměř sto padesát tun více. I tak to je pouhá desetina množství odpadu, kterého se lidé zbavili v běžných popelnicích.

Obyvatelé Znojemska jsou stále ve třídění odpadu jedni z nejhorších na jižní Moravě. „Třídění odpadu tady má zatím jen malou historii,“ řekla manažerka společnosti EKO – KOM Jana Krčmářová.

Možná i proto trápí pracovníky znojemského odboru životního prostředí černé skládky. „Lidé stále nevyužívají možnosti zdarma odvézt odpad do sběrného dvora a neváží si přírody v okolí města,“ sdělil vedoucí odboru životního prostředí znojemské radnice Jaromír Mička.

V okolí Znojma napočítali nedávno představitelé města patnáct černých skládek. Jejich likvidaci musí město zaplatit samo.
Ještě vloni měla znojemská radnice na jejich uklizení připraveno čtyři sta tisíc korun. Díky využití vězňů a důsledné práci městské policie, je letos částka o polovinu nižší.

„Letos je skládek mnohem méně než loni,“ dodal Blažíček. Podle jeho slov se černé skládky objevují nejčastěji v době, kdy začínají zahrádkáři pracovat na svých pozemcích.

„Proto chceme v tomto období po dohodě s městskou policií zpřísnit hlídky v zahrádkářských oblastech, řekl Blažíček. „Téměř každý týden se podaří zabránit vzniku další černé skládky, v poslední době to byly případy v Příměticích a Oblekovicích. Nejvíce nám pomáhají nahlášení od občanů. Městská policie je pak na místě během několika minut,“ řekl ředitel znojemských strážníků Petr Kolouch.

Likvidace odpadu

Likvidaci skládek má na starosti společnost .A.S.A. „I přesto, že je ve městě sběrný dvůr, kam mohou lidé použité spotřebiče zdarma odvést, vyhazují je do přírody. Je to prostě jejich lenost,“ komentoval situaci ředitel firmy Josef Esterka.

Novinkou je připravovaná stavba kompostárny v Únanově. „V současné době jsme zažádali o stavební povolení. Předpokladem realizace stavby jsou dotace z Evropských fondů. V prvním kole žádost neuspěla. Věříme, že napodruhé už dotaci získáme,“ řekl starosta obce Vojtěch Fabík.

Kompostárna

Svazek Kompostárna Únanov, kde jsou členy město Znojmo a obec, bude investorem stavby. „Rozpočet celé akce je více jak třicet milionů korun. Na provozovatele nové kompostárny vypíšeme výběrové řízení. Předpokládáme, že převážnou část kompostu si zpět odeberou obce na jiné využití,“ popsal starosta. Pokud získá obec dotace, provoz kompostárny se spustí v druhé půlce příštího roku.