Teď kdysi věhlasná značka Znojmia zažívá další újmu. Norská společnost Orkla ruší i konzervárnu v Bzenci na Hodonínsku, kde podle původních receptur okurky značky Znojmia vyráběla. Deník o události podrobně informoval. Po víc jak dvaceti letech blednoucí slávy už Znojemští v její návrat domů nevěří. „Je to pryč, značka už má se Znojmem jen společný název. Lány okurek zmizely i z polí a ve velkém se téměř na Znojemsku nepěstují,“ posteskla si třeba Irena Vyhlídalová.
Někdejší slávě sterilované pochoutky Znojemští přihlíží už jen s nostalgií, občasnými výhradami či mávnutím ruky. „Znojemské okurky? Ty žijí jen v jednotlivých domácnostech, které si je zavařují samy. Znojmia už nám dávno nepatří,“ neskrýval lhostejnost Josef Oulehla.

Mezi nadšence, kteří zašlou slávu okurek udržují, patří třeba Zuzana a Otto Boudovi, kteří si ze zavařování udělali živnost. „Každá rodina má vlastní recepturu, vždycky to tak bývalo. Slavné Znojemské okurky vznikly u lidí v kuchyních. Vracíme se k prvopočátku,“ zamyslel se před nedávnem Bouda. S nakládanými okurky uspěli s ženou Zuzanou i na mezinárodní soutěži v Londýně.
Lidé vzpomínají na slavnostech
Jediné, co ze znojemských okurek zbylo je zřejmě původní receptura. „Výroba v Turecku probíhala podle tradičních Znojmia receptur a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci. Charakter chuti je stále stejný,“ ujistil dříve už Milan Linka ze společnosti Orkla.

O okurkovou slávu se ale Znojemští zcela nepřipravili. Připomínají si ji každoročně na Slavnostech okurek, jež se ve městě konají začátkem srpna. Na ní udělují také titul Krále znojemských okurek. Pro letošek už porotci jeho jméno znají, ale zatím tají. Vybrali ho na hodnocení v Centru Louka začátkem března. „Snažíme se udržet dlouholeté tradice, ke kterým pěstování okurek bezesporu patří. Ačkoliv se část pěstování a zpracování okurek přenesla ze Znojma do jiných regionů, tak si moc vážím právě těch, kteří tuto tradici do Znojma vracejí i všech, kteří se na soutěži každoročně podílejí,“ komentoval František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, jež slavnosti a soutěž pořádá.
V kategorii královská okurka se letos utkalo jedenáct soutěžních vzorků. „Jedná se o okurky, které neobsahují umělá sladila a pikantní přísady. Další varianty, jako jsou například pálivé či fermentované okurky, se řadí do kategorie výběrová okurka, kterých se zapojilo celkem třináct,“ přiblížil Karel Semotam ze Znojemské Besedy.

V porotě usedli zástupci města ale především potravinářští odborníci. „Cílem celé soutěže je pomoci spotřebitelům zorientovat se na trhu zpracovaných okurek. Výsledky oznámíme stejně jako v jiných letech na Slavnostech okurek, na které všechny zveme čtvrtého srpna na Hradní ulici,“ pozval František Koudela.