„O hlasy se tentokrát uchází třináct dřevin nebo alejí či stromořadí. Lidé je mohou podpořit až do konce března 2014, a to právě v anketě na naší webové stránce," přiblížila Markéta Frindová Jelínková ze Správy parku.

A jaké stromy lidé letos do ankety přihlásili? Je to například košatá lípa, která je okrasou Jubilejního parku ve Znojmě, vybudovaného v roce 1928, kdy Československá republika slavila deset let od svého vzniku.

„Máme tedy přesnou představu o stáří zdejších dřevin. Lípa jako symbol českého státu má zde výsadní postavení a tvoří i duchovní dominantu tohoto parku," přiblížila studentka zahradní a krajinné architektury Alžběta Brzkovská, která strom spolu s Hanou Krulovou do ankety navrhla.

Pak je to například ovocná alej nad Němčičkami. Krásná stará alej hrušní dosázená mladšími jabloněmi lemuje úvozovou cestu, která vede nad obcí Němčičky směrem k výrovické přehradě. Vysázení hrušní možná souvisí s pěstebními záměry tamních obyvatel z počátku minulého století, kteří na protějším svahu vysázeli celý sad třešní.

V Němčičkách tak vznikla nová odrůda třešní Kaštánka. Jednalo se o kvalitní, chuťově výborné a vzhledné třešně. Vypráví se, že byly dodávány i na Pražský hrad pro prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Podobně zajímavých dřevin je však v anketě daleko víc.