„Za rok by se měl objekt připomínající ruinu změnit na výstavní prostory stejně jako objekt Starého zámku, který vlastní a postupně opravuje Moravské zemské muzeum," informoval jevišovický starosta Pavel Málek.

Snah o opravu bylo několik, naposledy před šesti lety. Město chtělo předzámčí pronajmout investorovi, ale projekt ztroskotal. Proto se Jevišovice upnuly k získání dotací z evropských fondů, což se loni povedlo.

Evropská unie tak přispěje na opravu 85 procenty, zbytek zaplatí obec. Starosta Málek očekává, že k tomu postačí peníze z pronájmu prostor, kde nyní sídlí zámecká restaurace.

Nové expozice by měly ještě zvýšit turistickou přitažlivost Jevišovicka. V zámku jsou tři stálé expozice a jedna dlouhodobá výstava, ročně sem zamíří několik tisíc lidí. V předzámčí chce město umístit expozici Jevišovicka, která se zaměří na zdejší faunu a flóru.

Dále by tam měly být exponáty, které budou připomínat pány z Kunštátu, jeden z významných šlechtických rodů zdejší oblasti.

Půdní expozice

„Na půdě vznikne labyrint a nad ním expozice Hynka z Kunštátu, tedy Suchého čerta. Bude zde oblečení jeho doby, zbraně, jídlo a pití a část expozice se bude věnovat obléhání Znojma, které bránil," sdělil Málek.

Hynek Suchý Čert z Kunštátu byl rozporuplnou osobností přelomu 14. a 15. století, který se účastnil moravských markrabských válek a přikláněl se zištně na různé strany.

Rekonstrukce předzámčí bude náročná vzhledem ke zchátralosti objektu. Podle vedení města je potřeba zajistit statické poruchy, odvlhčit zdivo a podlahy, obnovit omítky, vyměnit například všechna okna a dveře.

Vzhledem k celkovému odvlhčení je nutné zřídit i dešťovou kanalizaci. Na nádvoří celého předzámčí bude pak položena nová dlažba a v zahradě dělníci provedou sadové úpravy.