Plány silničářů potvrdil starosta Kuchařovic, kterými i kvůli opravám jezdí čím dál více aut a především těžkých kamionů. „V květnu jich naší vesnicí projelo téměř půl milionu. Je to šílené číslo. Nyní máme na stole žádost Správy silnic o vyjádření k prodloužení uzavírky mostů až do konce listopadu. Projednáme to na zastupitelstvu, ale obávám se, že tentokrát už nekývneme," uvedl kuchařovický starosta Lubomír Mlejnek.

Kromě oprav mostů trápí řidiče také časté uzavírky silnic právě kvůli jejich opravám. Aktuálně jsou například pro veškerý provoz uzavřené Mikulovice. Stavební firmy tam opravují průtah městysem za téměř čtyřiaosmdesát milionů korun. „Opravy už trvají nějaký měsíc. Je to nápor na nervy a já musím vyseknout poklonu všem místním lidem," řekl tamní starosta Karel Kříž.

Jak dodal, potíže jsou se zásobováním i třeba s autobusovou dopravou. „Provizorně autobusy jezdí alespoň ke škole, kde máme dočasnou točnu a pak se vrací zpět na Křepice. Zásobování je stále složitější. Máme dvě přístupové cesty a se stavbaři jsme domluveni, že vždy jednu nechávají přístupnou. To jak pro místní, tak právě pro zásobování obchodů," naznačil Kříž.

Opravy průtahu Mikulovic by podle plánu měly skončit k poslednímu září.

Další uzavírka bude patrně již od poloviny prázdnin ve znojemské městské části Hradiště. Tam plánuje Správa silnic opravu průtahu za téměř sedmdesát milionů korun. „Zatím máme jen minimum informací. Pokud vím, tak až vyberou zhotovitele, měla by u nás být i nějaká schůze, kde vše s místními lidmi silničáři proberou," sdělila předsedkyně pro místní část Alena Lichá.

Jak dodala, lidé, kteří jezdí autem do práce do Znojma či na Hatě si kvůli uzavírce budou muset přivstat. „Někteří budou muset vyjíždět o hodinu i hodinu a půl dříve," myslí si Lichá.

Někteří místní dokonce mluví i o tom, že budou chodit do Znojma pěšky přes Gránické údolí. „Jak vážně to však myslí, těžko posoudit," zakončila Lichá.

V plánu oprav silničářů je také například oprava extravilánu silnice číslo 408 z Vranova nad Dyjí do Znojma. Začít by měly podle předpokladů asi v polovině července. „Moc o tom nevím. Myslím si však, že se turistů ani podnikatelů u nás během prázdnin výrazněji nedotknou," konstatoval vranovský starosta Lubomír Vedra. Důležité podle něj je to, že turistické centrum na Dyji má již čtvrtým rokem zánovní silnici na průtahu městysem.

Další opravy silnic zažijí řidiči například u Šafova nebo v Mramoticích, opravovat by měli dělníci také most v Medlicích. Všechny práce vyjdou na 466 milionů korun.