K opravám historické kašny, která vznikla na konci devatenáctého století, vydávali souhlasné stanovisko pracovníci Národního památkového ústavu v Brně. „Původně platil předpoklad, že půjde o údržbu kašny. Další verzí bylo demontovat střední část jako celek, zrestaurovat jej a přenést zpět na původní místo," přiblížil původní plány ředitel Územního odborného pracoviště v Brně Zdeněk Vácha.

Jak doplnil, nyní se ukázalo, že stav keramiky je v mnohem horším stavu, než projektanti předpokládali.

„Dřík kašny je vylitý betonem a odhad toho, jak kašnu zrekonstruovat, nebyl tedy zcela správný. Nyní je ve hře několik variant, jak kašnu zachránit a současně dát do souladu finance i životnost oprav," pokračoval Vácha s tím, že podle jeho informací město ještě nemá jasno o tom, jakou metodu obnovy zvolí. „Existuje také možnost vodní prvek komplexně zrestaurovat nebo stávající kašnu přesunout na jiné místo a vyhotovit kopii. Ale tuto krajní variantu považuji za nejméně pravděpodobnou. Současné práce, které na místě provádí brněnský akademický sochař Jindřich Plotica, jsou pouze přípravnou fází. Odstrojí části, které jdou demontovat, a kašnu pak čeká vlastní rekonstrukce nádrže," vysvětlil Vácha.

Znojemská radnice ústy své mluvčí Zuzany Pastrňákové však tvrdí, že záměr restaurování kašny je stále stejný. „Postup průběžně konzultujeme s památkáři. Kašnu je třeba odstrojit po částech, neboť dříky, na kterých jsou jednotlivé části upevněné, nelze odstranit bez jejich destrukce," přiblížila Pastrňáková.

Původní projekt na revitalizaci parku ale počítal pouze s rekonstrukcí nádrže kašny. „Odborníci však odhalili skryté defekty na kašně samotné. Při rozebrání kašny zjistili pevnostní defekty. Našli také přestárlé čerpadlo a nevyhovující letitou přípojku vody. Nekompaktní je i podloží, na kterém kašna stojí. Proto jsme rekonstrukci tělesa kašny do projektu zařadili dodatečně," vysvětlila mluvčí města.

Jak doplnila, rekonstrukce bude stát více než tři miliony korun. „Dvě třetiny částky připadají na výrobu nového dna a profilovaných stěn nádrže ze speciálně tvarovaného betonu, vystrojení a osvětlení," vyjmenovala Pastrňákovás tím, že tři sta tisíc korun pak měla stát demontáž a zpětná montáž středu kašny odborným pracovníkem. „Zbytek ceny obsahuje základové konstrukce, zemní práce, novou kanalizaci, archeologický dohled, odvoz a uskladnění sutí na skládce a přesuny hmot," doplnila mluvčí.

Opravit historickou kašnu v Dolním parku za více než tři miliony korun plánuje znojemská radnice.

Zakázka připadla firmě Ekostavby, jejíž pracovníci již Dolní park revitalizují. „Dodavatele jsme vybrali na výjimku ze zásad pro zadávání zakázek. Podmínkou bylo, že nabízená cena musí odpovídat cenám obvyklým. Vyhlášení výběrového řízení by přineslo technické, časové i realizační komplikace," tlumočila mínění města Pastrňáková.

Podle informací Deníku byl jedním z důvodů, proč město nevyhlásilo výběrové řízení i fakt, že není potřeba zakládat nové staveniště. Projekt však překvapivě se založením staveniště počítá.

Rozladění nad celou situací netajil nezařazený zastupitel Jiří Ludvík. „Je zarážející, proč město oslovilo brněnskou firmu bez výběrového řízení. Nabízí se otázka, proč nedat šanci a práci znojemským firmám. Ze zájmu jsme oslovili místní stavební firmy a některé by byly schopné se dostat i na šedesát procent částek, které jsou uvedené v projektu," zlobil se Ludvík.

Skutečnost, že město narazilo na problémy, nijak nepřekvapila šéfa Okrašlovacího spolku Otto Boudu. „Při stavbách komplikace nastávají, to je zcela běžný jev. V projektu mi ale neladí spousta věcí, obsahuje totiž práce, které dělníci zřejmě ani neprovedou," uvažoval Bouda.