„Návštěvníci znojemského hradu nejsou ale rekonstrukcí nijak dotčeni. Nepřístupné z důvodu prací je pouze nádvoří," ujistila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Opravy spočívají v opravách a výměnách částí stropů včetně oprav stropních omítek, a dále prvků krovu, výměny střešní krytiny, opravách omítek a hlav dvou komínů a oprav římsy. „Na závěr bude na stropy položena hliněná dlažba," naznačila mluvčí znojemské radnice.

Na probíhajících opravách se finančně podílejí město, stát i kraj. Z Programu regenerace městské památkové rezervace putuje na opravu krovu hradu 838 tisíc korun, podpora z Jihomoravského kraje činí 150 tisíc. Investice města je pak pět milionů korun.

Nejde však o první investici do znojemského hradu. Do oprav krovů a stropů pod nimi investovalo město v předchozích letech zhruba dvanáct milionů korun.

„Ty šly na opravy západního a jižního křídla a části středního křídla. V dalších letech je v plánu zbývající etapa oprav, a to přístavku ve středním křídle hradu, který na svou nezbytnou rekonstrukci ještě čeká," dodala mluvčí města Pastrňáková.