Kontrolní výbor na prověření modernizace stadionu pracuje z pověření zastupitelstva. Odborné technické posouzení nechala zpracovat opozice nespokojená s kvalitou práce odvedené zejména na tribunách.

Výsledný dokument dostali nyní na stůl členové výboru. „Není v něm nic mimořádně překvapivého, odráží závěry, které jsme udělali," podotkl koaliční člen výboru, radní David Štolpa. Jak dodal, výbor předal vytýkané nedostatky jak příslušným úředníkům radnice, tak stavařům a stavebnímu dozoru. Výsledkem je reklamační řízení," dodal radní.

Kritiku vůči kvalitě stavby hodnotí zdrženlivě. „Může se to jevit jako velký problém, sám bych to tak ale po uskutečněných jednáních nehodnotil. Záležet bude na výsledku reklamací. Je nutné dohlédnout na jejich řádné vyřízení," podotkl Štolpa.

Zastupitelé v únoru výbor pověřili, aby prověřil kvalitu, účelnost a fakturaci všech prací provedených na fotbalovém stadionu za poslední dva roky. Členové výboru kvůli tomu žádají radní, aby i faktury posoudil znalec. „Podkladů je již tolik, že k jejich náležitému posouzení je třeba přizvat znalce. Právě proto výbor požádal radu, aby zadala posudek, zda všechny faktury odpovídají provedeným pracím a kvalitě stavby. Vzhledem k rozsahu práce mám poněkud obavu, zda bude možné vše stihnout v červnovém termínu," sdělil jeden z opozičních členů výboru Jiří Kacetl. Potvrdil také, že opozicí zadané posouzení technického stavu stavby vzal výbor na vědomí.

Další opoziční člen výboru Jiří Feichtinger připomněl, že kontroloři mají na stole řadu podkladů. „Seznámili jsme se s ním a zahrneme jej do šetření. Postup práce výboru zatím nechci hodnotit. Naším úkolem je přijít s určitými závěry a doporučeními, které budou podkladem pro další jednání a rozhodování zastupitelstva. Jaké budou, nebudu teď předjímat," podotkl zastupitel.

Zdrženlivý byl i předseda výboru Jan Kervitzer. „Na předložený dokument jsme se podívali, hodnotit jej zatím nemohu, názory jsou různé. V každém případě musíme nejprve dokončit svou práci a koncem června splnit zadání zastupitelstva a předložit mu své výsledky," řekl Kervitzer.

Celkovou kontrolu všech stavebních prací uložili zastupitelé výboru v souvislosti s řešením dluhu fotbalové mládeže za trávník. Město po složitých peripetiích poslalo patnáct milionů, dva miliony dal dohromady fotbalový klub. Zastupitelé pak schválili i zadání pro kontrolní výbor.

Jádrem sporu přitom zůstává kvalita prací zejména na hlavní tribuně i dalších ochozech. Ty město opravilo nákladem padesáti milionů korun tak, aby je představitelé města mohli za účasti premiéra a hejtmana otevřít krátce před loňskými komunálními volbami. Další kritici poukazují třeba na to, že například v cenách za odvoz zeminy z hřiště jsou podle dvou posudků milionové rozdíly.