Na zavřené dveře ordinace narazí ve středu pacienti praktické lékařky Lenky Pokorné ze Znojma. Zúčastní se stávky, ke které vyzvalo Sdružení praktických lékařů. „Ke středečnímu protestu se jednoznačně připojím. Slibů již bylo dost, různých příkazů a peněžních sankcí při nesplnění také. Vyjádření ministra zdravotnictví, že praktičtí lékaři berou peníze za rodná čísla v kartotéce, to je již poslední kapka,“ stěžovala si znojemská lékařka.

V ordinaci má Pokorná přes tři tisíce registrovaných pacientů. „Denně mi projde rukama až sedmdesát klientů. V dlouhých dnech i přes sto,“ upozornila na náročnost profese. I to je jeden z důvodů, proč se rozhodla zapojit.

Pátá výstava živých hub v Domě umění začala v pondělí odpoledne. Potrvá do čtvrtka.
OBRAZEM: Rekordní výstava hub ukazuje 250 druhů včetně vzácného hřibu borového

Impulsem pro celorepublikovou stávku je podle předsedy pořádajícího sdružení Petra Šonky dlouhodobé podhodnocení ambulantní péče. Lékařům vadí také rostoucí byrokracie a s ním spojená povinnost předepisovat recepty jen elektronicky.

Od března příštího roku se navíc přidá elektronická evidence tržeb. „Pro mnoho starších lékařů to bude poslední důvod, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit. Tím se zhorší dostupnost zdravotní péče pro řadu pacientů. Život to zkomplikuje zejména starším v odlehlých oblastech, kteří budou za svým lékařem muset dojíždět,“ řekl Šonka.

Elektronické recepty fungují v České republice od roku 2008 a dosud ho používá dobrovolně přibližně 450 ambulantních lékařů. Od prvního ledna příštího roku však budou povinné pro všechny. „Uvědomujeme si, že ne všude mají připojení k internetu. Ale odmítáme celoplošnou výluku. Jsme v jednadvacátém století a elektronický recept je zcela na místě. Bude to posun k lepší informovanosti,“ reagoval na stížnosti náměstek ministra pro zdravotní péči Roman Prymula.

Skleník ve Velkých Němčicích před dokončením.
Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Protest zaměří lékaři také proti platu. Dle nich navyšuje ministerstvo částky hlavně zaměstnancům nemocnic. „Samozřejmě můžeme diskutovat, jestli je mzda v ambulancích praktických lékařů odpovídající. Nicméně úhradová vyhláška, která se připravuje, není bezedným zdrojem prostředků. Naopak je nástrojem, který slouží k rozdělení peněz mezi několik sektorů,“ zmínil Prymula.

Další problém, na který praktici poukazují, je fakt, že za tři roky bude chybět na osm set ambulantních lékařů. Zavřít ordinace chystá asi stovka praktických lékařů. Průměrně se jeden stará o 1 700 pacientů. „Logicky bude docházet k tomu, že se některé hlavně venkovské praxe budou zavírat. V případě, že za sebe neseženou náhradu. Snažíme se najít model, jak lékaře přesvědčit, aby do vesnic šli,“ podotkl náměstek.

Komfort mít lékaře v místě bydliště, si uvědomuje Petra Sedláčková z Hustopečí na Břeclavsku. „Vozím sem i moji pětasedmdesátiletou matku. Neumím si představit, jak bychom to dělali za jiné situace,“ přemýšlela žena.

Ilustrační foto.
Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Do středeční stávky by se mělo zapojit až pětasedmdesát procent všech praktiků. „Nejedná se jen o praktické lékaře pro dospělé, ale také praktiky pro děti a dorost a ambulantní specialisty. Stomatologové se připojí symbolicky, stejně tak i některé lékárny“ doplnil člen výboru Sdružení praktických lékařů za jihomoravský kraj Jiří Bartoš.