S úderem čtvrteční deváté hodiny ranní se příznivcům otevřou i brány Zoo Brno. „Naše kapacita bude dva a půl tisíce návštěvníků denně. Vzhledem k běžné návštěvnosti v tomto ročním období nepředpokládáme, že se zaplní. Pokud by něco takového hrozilo, upozorníme lidi, aby už nejezdili, na sociálních sítích,“ uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Brněnská zoo přivítá návštěvníky vždy do čtvrté hodiny odpoledne, poslední vstup je možný ve tři hodiny. V souladu s vládními nařízeními budou v zoo otevřená i občerstvení. Lidé se přesto budou muset smířit s tím, že na některé oblíbené zážitky si ještě nějakou dobu budou muset počkat.

Zatím totiž zavřené zůstávají pavilony a ruší se komentovaná krmení. Nebudou ani vysílané online. „Online vysílání komentovaných krmení zatím pozastavujeme, protože je pravděpodobné, že lidé, kteří budou aktuálně v zoo, se na ně přijdou podívat a budou se tím pádem shlukovat. To nechceme riskovat. Budeme ale sledovat vývoj situace a podle ní je případně postupně obnovíme," slíbil Vaňáč.

Fotbalová FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA: Líšeň (bílá) - Vyšehrad
Za devět minut čtyři góly. Líšeň se s Prostějovem rozešla smírně

Možnost, že by někdo kvůli aktuální maximálně povolené kapacitě zůstal před branami zoo, nepředpokládají ani v zahradě v Hodoníně. Tam může být najednou maximálně tisíc lidí. „I když očekáváme a doufáme, že nyní, téměř po dvou měsících, kdy byla zahrada uzavřená, k nám zavítá více lidí, než obvykle, určitě to nebudou davy přesahující tisíc návštěvníků ve stejnou denní dobu," poznamenala mluvčí hodonínské zoo Marie Blahová.

Stejně jako v dalších zoo i v Hodoníně lidé budou muset povinně nosit roušky. „Aby toho omezování nebylo moc, chystáme pro návštěvníky zpestření, adventní hru Cesta do Betléma. Děti budou při procházce po zahradě hledat správné odpovědi u zvířat, které jim pomohou najít cestu až k Ježíškovi do Betléma. Za vyluštění získají odměnu. Na pokladně také lidé nově zakoupí vánoční dárek pro zvířata, konkrétně pro lvíčata, šimpanze či surikaty,“ nastínila Blahová. Dárkem bude libovolná suma, za odměnu podporovatelé získají dárkový poukaz.

Ve čtvrtek otevře i zoo ve Vyškově. Tam se dostane podle aktuálních nařízení zhruba pět set lidí denně. „Otevírací doba zůstane standardní. Otevřený bude i náš jediný vnitřní areál, environmentální centrum Hanácký statek. Bude tam připravená desinfekce," poznamenala za zoo Michaela Malcherová.

Naopak v Papouščí zoologické zahradě v Bošovicích neotevřou. "Vzhledem k papouškům jsme v podstatě na půl sezónní zoologická. Sezónu končíme posledního listopadu a otevíráme prvního března. Až na některé druhy nemůžeme papoušky pustit do venkovních voliér, když mrzne," uvedl marketingový a provozní ředitel zahrady Josef Bojanovský. O víkendu 12. a 13. prosince ale zástupci zahrady chtějí uspořádat tradiční vánoční krmení papoušků. "Návštěvníci můžou přijít, podívat se, dostanou i nějaký vánoční dáreček," doplnil Bojanovský.