„Na Kraví hoře se snažíme pastvou udržet původní vřesoviště a ovce tu spásají zhruba třiadvacet hektarů plochy,“ řekl za Správu parku Podyjí Radek Burcin.

Ovce se na Kraví hoře pasou od prvního dubna a letos tam lidé mohou vidět i pětaosmdesát jehňat.

„Jsou to takoví malí čertíci. Běžně posíláme na vřesoviště padesát ovcí, letos ale spásá vřesoviště celkem na sto šedesát kusů,“ popsal Burcin. „Jedná se o Romanovské ovce. Toto plemeno pochází z Ruska a chová se hlavně pro kožešinu,“ dodal.

Pastvu rozšiřují

Představitelé Správy národního parku Podyjí využívají ovce ke spásání i na jiných místech parku a pastvu se neustále snaží rozšířit.

„Na Mašovické střelnici máme zhruba sedmdesát ovcí, další jsou u popické kaple, mezi Konicemi a Popicemi, na havranickém vřesovišti a také na hnanické stráni, kde je zhruba devadesát kusů,“ upřesnil Burcin. „V Národním parku už ovce spásají celkem sto pětadvacet hektarů plochy . Na tento projekt dostáváme dotace z programu Péče o krajinu,“ dodal. Stádo ovcí kromě spásání působí v Národním Parku Podyjí velmi esteticky a láká také spoustu návštěvníků. Pastevcům ovcí ale někteří lidé způsobují velké problémy. Jedná se hlavně o majitele psů.

„Máme problémy s pejskaři. Lidé berou Kraví horu jako výletní místo a myslí si, že mají psy vycvičené. Když ale pustí svého psa volně, ten se vrhne po ovcích a stádo se nám často zaběhne až do lesa,“ vysvětlil majitel ovcí Petr Kosmák.

„Ovce jsou na Kraví hoře volně puštěny osm hodin denně a už se nám stalo, že volně pobíhající pes strhl dvě z nich. Naposledy tady pes vyplašil stádo toto pondělí,“ podotkl Kosmák.

Ruší je i cyklisté

Na informační tabule Národního parku Podyjí majitel ovcí dokonce vyvěsil prosbu, aby lidé nepouštěli volně své psy, a byli tak vůči krajině podstatně ohleduplnější. Letáky ale někdo v těchto dnech strhal.

Podle ostatních pastevců přibývá i problémů s cykloturisty. Ti si chtějí pasoucí se ovce pohladit, a proto za nimi vjíždějí přímo do stáda. Tím je ale jen děsí a ovce se většinou splaší.