„Děti svačinu přinesly domů. Rozhodla jsem se obal ještě využít, takže nebyl úplně zbytečný. Když jsem to viděla poprvé, zarazila jsem se a přemýšlela, kolik takových obalů muselo vzniknout,“ řekla Hamšíková. Ve větších školách jich spotřebují jednorázově až stovky.

Zkušenost s plastovými obaly mají například v Lanžhotě na Břeclavsku, kde se v krabičce objevilo jablko. Podle tamní ředitelky Heleny Pláteníkové šlo ale o výjimečnou věc s praktickým odůvodněním. K jablku byl totiž přibalený i hrozen. „Ten nemohou děti dostat jen tak, protože bychom jej sbírali všude po škole. Když dřív přivezli třeba banány, brali si je rovnou do ruky,“ vysvětlila Pláteníková.

Stejný postup podle ní platí v případě nektarinek, mrkve či hrušek.

ROZHODUJE ŠKOLA

Projekt funguje v České republice devátý rok. Zajišťuje ho Státní zemědělský intervenční fond. Zveřejňuje seznam dodavatelských společností, se kterými se pak školy domlouvají na spolupráci. Třeba zástupci Základní školy Mírové náměstí v Hodoníně vybírali mezi už naporcovaným ovocem a celým.

Zvolili celé. I kvůli ekologii. „Krájené jsme odmítli, takže žádné sáčky ani plastové obaly nemáme. Záleží na školách, které si mohou vybrat. Měli jsme schůzku se zástupkyní firmy, která nám ve všem vyhověla,“ reagovala Jitka Kytlicová. Na Mírovém náměstí má zdravé svačiny na starosti.

Ilustrační foto
Upíří týden. Nemocnice hledá nové dárce kostní dřeně

Deník Rovnost oslovil Státní zemědělský intervenční fond s dotazem, zda mají dodavatelé s formou balení volné ruce. Podle mluvčí fondu Vladimíry Novákové neexistují žádná legislativní pravidla.

Zatímco některá firma dodává svačiny v bednách, jiné sahají po plastech. „Někdy balíček tvoří několik druhů, případně jsou větší kusy produktů nakrájené. Některé děti také nesní ovoce a zeleninu přímo ve škole, odnáší si je domů a pak se rodiče v případě chybějícího obalu zlobí, že bylo rozmačkané,“ objasnila mluvčí intervenčního fondu Nováková.

O projektu Ovoce a zelenina do škol
• Školy projekt využívají už devátým rokem.
• Cíl je, aby školáci jedli víc ovoce a zeleniny.
• Tvůrci chtějí zároveň dětem pomoci s tvorbou zdravých stravovacích návyků.
• Cílová skupina jsou žáci prvního stupně základní školy.
• Školy si mohou dodavatele vybrat ze seznamu zveřejněného Státním zemědělským intervenčním fondem.