„Bohužel, dvaašedesátiletá paní ze Znojemska v sobotu zemřela," sdělil v pondělí ráno mluvčí Nemocnice Znojmo Pavel Jajtner. Ženu odborníci hospitalizovali před týdnem. Byla ve velmi vážném stavu, který se však zhoršil. V polovině týdne mluvčí potvrdil, že žena je v kritickém stavu. „Pacientka nebyla vážněji nemocná předtím, než se nakazila právě prasečí chřipkou," sdělil Jajtner.

Na jižní Moravě se jedná o druhý případ úmrtí na prasečí chřipku v tomto období. V břeclavské nemocnici zemřel před týdnem muž z Břeclavska, který onemocněl prasečí chřipkou. Bylo mu 61 let a trpěl několika dalšími nemocemi. S prasečí chřipkou si jeho oslabený organizmus nedokázal poradit. „Přijali jsme ho už v docela špatném stavu. Měl řadu dalších nemocí, prasečí chřipka jeho stav ještě více zkomplikovala. V sobotu po několika dnech hospitalizace přes veškerou naši snahu zemřel," sdělila ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová.

Znojemská nemocnice vyhlásila již v minulém týdnu zákaz návštěv. Nově platí zákaz návštěv také v Kyjově na Hodonínsku.

Příznaky prasečí chřipky u člověka jsou zpravidla podobné příznakům běžné lidské chřipky. Mezi symptomy patří horečka nebo zimnice, dýchací potíže, kašel a rýma nebo bolení v krku. Může přijít také bolest svalů, hlavy, třes, únava a v některých případech i zvracení nebo průjem.

Prasečí chřipka se poprvé po čtyřiceti letech objevila v Mexiku v roce 2009. Virus, který ji způsobuje, obsahuje geny lidské, ptačí a původní prasečí chřipky. Podle lékařů už se však v současnosti nechová tak agresivně jako v době, kdy se virus objevil mezi lidmi poprvé.