Fotogalerie z loňského ročníku Topinkyády v Dyjákovicích ZDE

„Dopadlo to výborně. A rekordy vlastně máme dva. Moje manželka zapsala ještě nejmenší topinku. Měřila tři krát čtyři centimetry a vážila dvanáct gramů,“ potěšeně sdělil Kubíček. Po oficiální změření a zvážení pro zápis do knihy rekordů Kubíček se svými přáteli topinku rozkrájel a nabídl hostům festivalu. Snědli ji za tři čtvrtě hodiny.

Obrovskou topinku smažil už v pátek odpoledne v kuchyni miroslavské školky. Předcházela tomu ovšem složitá příprava. „Museli jsme najít pekaře, který si troufne upéct tak velký chleba, nechat vyrobit odpovídající pánev a také třeba vymyslet, jak topinku při smažení otáčet. Dík patří krumlovské pekárně i miroslavským strojírnám, které nás podpořily a chleba a pánev pro nás vyrobily i školce v Husově ulici, v jejíž kuchyni jsme topinku smažili,“ řekl Kubíček, miroslavský hudebník a také iniciátor již tradiční dyjákovické Topinkiády, která se bude počátkem července konat již posedmé.

Na jubilejní dvacátý ročník festivalu rekordů nevidomého Pavla Kubíčka pozvali sami pořadatelé. „Byl jsem už před pěti lety registrovat jejich první rekordní topinku. A už tehdy mě velmi zaujalo, že pan Kubíček je, přes svůj handicap, strůjcem celého dění.Ani se neuzavřel do sebe, ani není z těch, kdo by se jen přidávali k nápadům jiných, ale sám iniciativy vytváří a to zaslouží uznání,“ řekl Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den, která vede knihu českých rekordů a pelhřimovský festival pořádá.

Chlebový Karlštejn

Jak dodal, rekordy spojené s gastronomií patří mezi oblíbené, ale zpravidla také složité na přípravu. „Vše, co má souvislost s gastronomií samozřejmě láká a inspiruje. Na druhé straně je s nimi často mnoho práce, proto nepatří k těm úplně nejpočetnějším,“ vysvětil Marek.

Jak dodal muzeum rekordů, které agentura v Pelhřimově též spravuje, přijalo právě nyní do svých sbírek jeden pozoruhodný pekařský exponát. „Předal nám ho shodou okolností jiný pan Kubíček, Bohumil, pekařský mistr z Litomyšle. Je to půl metru vysoká věrná kopie hradu Karlštejn z chlebového těsta. Máme tu také jeden ze zámků na Loiře z čokolády, tahle kopie váží asi padesát kilo,“ doplnil Marek.

Sotva se zaprášilo po rekordní topince, finišují přípravy na letošní Topinkyádu. „Konat se bude již tradičně třetího července v Dyjákovicích, letos jsme program doplnili o soutěž dobrých nápadů. „Příspěvky soutěžících už se scházejí, doufám, že přibudou další. Návštěvníci budou mít příležitost podívat se například na to, co zajímavého se dá vytvořit ze starých věcí,“ přiblížil Kubíček letošní novinku.