„Jde nám především o bezpečnost. Na ulici si poměrně často hrají děti. Já jsem o pejska, který byl řádně na vodítku, přišla na vycházce. Když jsme se vraceli domů, pes pana Zdeňka Jelínka se na mého psa vrhl, chytil jej do tlamy a roztrhal mu břicho," popsala Lenka Pelikánová. Doplnila, že pes ztratil mnoho krve a nepřežil by. Veterinář proto jeho trápení ukončil.

Majitel útočícího psa, Zdeněk Jelínek, oponoval, že jeho zvíře si pouze brání své území. „Pes je bezproblémový, chodíme s ním po výstavách a po honech. Potíže jsou ale s ostatními pejskaři, kteří neuklízí hromádky po svých psech. Často takový nepořádek najdu u svých vrat," poukázal Jelínek.

Podle Lenky Pelikánové je ale postižených lidí víc a chystají se nyní sepsat petici. „V minulosti Jelínkův pes pokousal psa pana Přibyla a napadl i jeho majitele. Nechceme, aby se podobné případy opakovaly," tlumočila mínění i ostatních sousedů Pelikánová.

Sama se obrátila na policii. „Ano, tento případ přešetřujeme," potvrdila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Znojemští strážníci evidují letos tři případy napadení psem. „V jednom případě zaútočil na dítě hrající si v parku, v dalším byl zraněn jiný pes při venčení v Příměticích. U zatím posledního případu napadl útočící pes jiného i jeho majitelku," vyjmenoval preventista znojemských strážníků Petr Hladký.

Podobné případy končí obvykle u přestupkové komise. „Jsem přesvědčen o tom, že vyhláška, která ukládá majitelům povinnost mít psa při pohybu venku na vodítku či mu dát náhubek a hlavně ho mít pod kontrolou, snižuje počet možných útoků," doplnil Hladký.

Od začátku roku řešili strážníci sto dvanáct případů, kdy pejskaři vyhlášku nerespektovali. „Za tento přestupek mohou strážníci uložit blokovou pokutu až pět tisíc korun, od přestupkové komise mohou majitelé psů odcházet s pokutou až třicet tisíc korun," připomněl Hladký.

Doplnil, že to, kolik majitel psa nakonec zaplatí ovlivní mimo jiné agresivita psa a nebezpečnost celé situace.