„Otevřeno máme o víkendech od května. První měsíc byl, pokud jde o návštěvnost, slušný. Červen zatím poněkud zaostává, doufám, že do prázdnin bude lidí víc," uvedl Martin Černý z pevnostního muzea ve Vranově nad Dyjí. Se svými kolegy spravuje dva objekty lehkého opevnění nedaleko silnice nad vranovským zámkem. V jednom představují stav populárních řopíků v osmatřicátém roce, kdy jejich posádky měli chránit hranici proti hrozící německé invazi. Druhý ukazuje vybavení pevnůstky po reaktivaci v padesátých letech.

Letos neplánují rozsáhlejší inovace. „Pro tuto sezonu si dáváme povel šetřit, šetřit, šetřit. Naskýtá se nám totiž možnost pevnůstky, které máme pronajaté od armády, koupit,"  naznačil Černý.

Důležité bude, jak se příznivcům vojenské historie vydaří letošní sezona. „Pokud to bude alespoň o čtvrtinu lepší než loni, kdy byl velmi špatný rok, mělo by to být dobré," doufá Černý. Pevnůstky jsou do konce června přístupné o víkendech od deseti do pěti, přes prázdniny denně mimo pondělí od deseti do šesti.

Pavel Andrýsek, majitel další příležitostně přístupné pevnůstky a minimuzea opevnění u Slupi, s letošní sezonou zatím příliš spokojen není. „Měli jsme otevřeno jeden víkend v květnu a také o uplynulé sobotě a neděli. Přišli bohužel jen tři lidé. Pokles zájmu sleduji už od minulých let," svěřil se Andrýsek.  Nejbližší příležitost prohlédnout si objekt lehkého opevnění na jižním okraji vsi budou mít návštěvníci v týdnu od čtrnáctého do dvaadvacátého července.

Andrýsek ovšem očekává spíše pokračování sestupného trendu. Radost mu nedělají ani cykloturisté projíždějící krajem. „Většinou jsou to sběrači turistických známek a polykači kilometrů. Kolikrát ani nesundají nohy z bicyklu, zeptají se jen, kolik pater má bunkr pod zem, pevnůstku obkrouží a šlapou dál. Asi chtějí do večera ještě zahlédnout střechy Karlštejna," kroutil hlavou Andrýsek.

Naopak poměrně spokojený je Jaroslav Pokorný, správce jediného přístupného objektu těžkého opevnění v regionu, pěchotního srubu Zahrada v Šatově. „Návštěvnost je vcelku slušná, podobná jako loni. Během týdne jezdí hlavně školní výlety, díky turistům je rušno i o víkendu. Záleží samozřejmě na počasí, zrovna o uplynulém víkendu tu bylo kolem sto dvaceti lidí," sdělil správce.

Na rozdíl od Slupi cykloturisté v Šatově z kola slezou a pevnost si prohlédnou. Přístupná je od úterý do neděle mezi devátou hodinou ráno a pátou odpoledne.

„První týden v červenci nabídneme opět program na téma oživená pevnost. Vyroste tu i vojenské ležení a klub vojenské historie předvede ukázky boje a výcviku," doplnil Pokorný.