Nelíbí se nám, jak někteří lidé v naší vesnici popíjejí alkohol tam, kde by například měli odpočívat turisté či cyklisté. Alkohol se u nás veřejně popíjí až příliš, zvažujeme proto vyhlášku, která by tento problém omezila. Takový vzkaz vysílá vedení příhraničních Dyjákovic.

Zpracování návrhu vyhlášky projednávali zastupitelé Dyjákovic na svém posledním zasedání minulý týden. „Projednávali jsme zpracování obecně závazné vyhlášky, která by omezila požívání alkoholu na veřejnosti. Vybudovali jsme uprostřed obce pěkné veřejné prostranství s odpočívadlem pro cyklisty. Namísto toho si pár lidí koupí v obchodě lahvové pivo a vysedávají tam celý den," uvedl starosta Dyjákovic Josef Gajdošík.

Jak dodal, problémy s alkoholem se objevují i v souvislosti s tamní ubytovnou. „Tam bohužel nemáme žádnou páku, protože je v soukromých rukách. Vím však, že provozovatelka ubytovny nedávno vyhodila jednu ubytovanou rodinu. Jeden ze členů rodiny byl nucen jiným člověkem pít alkohol, což řešila i policie," naznačil starosta.

Příliš přestupků

Podle prvního muže Dyjákovic obec eviduje celou řadu přestupků jako například drobných krádeží. Přímou souvislost s ubytovnou však neuvádí. „Za poslední půlrok se u nás stalo třiadvacet přestupků. Jsou to krádeže kol nebo krádež v obchodě. Je toho hodně a už jsme opravdu rozhořčeni," dodal Gajdošík.

Policie přitom stále vyšetřuje sprejerství ve vesnici. Kdosi tam opakovaně čmáral na obecní i soukromý majetek. Naposledy to bylo počátkem června. Vandal tam posprejoval několik dopravních značek, hasičskou zbrojnici, silnice a dokonce jedno osobní auto. „Tímto případem se stále zabýváme," potvrdila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Starosta nedalekých Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš rozhořčení místních rozumí. „Nedivím se tomu, že zvažují vyhlášku k omezení pití alkoholu na veřejnosti. I u nás se občas podobný problém objeví, ale zatím to nebylo v takové míře, abychom museli přijímat vyhlášku. Nevím o jiné vesnici v okolí, kde by podobnou vyhlášku měli," řekl Miloš.

Podle starosty Jevišovic Pavla Málka odrážení obecní vyhlášky problémy dané vesnice či města. „U nás nic podobného nemáme, nemusíme to tedy řešit," konstatoval Málek s tím, že ani v okolí Jevišovic o podobné vyhlášce neví.

Zatím jediným místem v regionu, kde pití alkoholu na veřejnosti reguluje obecně závazná vyhláška, je tak Znojmo. To k této vyhlášce přistoupilo před sedmi lety. Zastupitelé tehdy schválili, že se nesmí pít na veřejnosti na náměstí Svobody, v městském parku, v Jubilejním parku, v Kolonce, v Karolininých sadech, na Žižkově, áchově a Mikulášském náměstí, v ulici dr. Mareše, dr. Milady Horákové, ulice Obrokové, na Masarykově náměstí, Horním náměstí, náměstí Komenského, náměstí Republiky, v části ulice Pražská od náměstí Svobody po ulici Slovenská, na Divišově náměstí a také v ulicích Jarošova a Puškinova.

Naposledy vyjížděli znojemští strážníci ke skupince bezdomovců, která se usadila před jedním ze znojemských supermarketů. „Přijali jsme telefonickou stížnost na obtěžování občanů u hypermarketu na Jarošově ulici, kterého se měli dopouštět bezdomovci. Když motohlídka k obchodu přijela, nacházelo se zde devět bezdomovců. Měli u sebe alkoholické nápoje, proto je hlídka poučila o tom, že na tomto místě platí zákaz pití alkoholu stanovený obecně závaznou vyhláškou města. Také je hlídka upozornila, aby dodržovali čistotu veřejného prostranství," uvedl preventista městské policie Petr Hladký.

Lidé bez domova pak z místa odešli a nepořádek po sobě nezanechali.