Už tři roky se mohou návštěvníci Znojma i místní zchladit po horkém dni nebo si zpříjemnit prázdniny v městské plovárně. Letos její služby ale zatím využívá méně lidí než loni. Provoz je tak stále ztrátový. Radnice na něj doplácí tři miliony korun ročně. Až do roku 2013 musí také hradit roční splátky za úvěr. Činí téměř dvacet milionů.

Nevydělává


„První dva a půl měsíce provozu se naše návštěvnost pohybovala kolem osmi set lidí na den. Aby se nám vrátily náklady, potřebovali bychom průměrně zhruba dva a půl tisíce návštěvníků denně. To je nemožné,“ řekl správce městské plovárny Josef Císař. Provoz plovárny město ročně stojí přes sedm milionů korun. Koupaliště vydělá zhruba čtyři.

Radnice se proto snaží na plovárnu přilákat další lidi. Slouží k tomu například animátoři. Mladí lidé, kteří vytváří program pro děti i dospělé. Nebo pravidelné dětské diskotéky.

„Teprve se to rozjíždí. Více lidí asi zatím nepřilákaly, rozhodně ale zpříjemňují atmosféru,“ soudí Císař. Co na koupaliště ale opravdu přitáhne více návštěvníků, je pěkné počasí. Letos rekordních tři tisíce šest set lidí přišlo v jeden horký červencový den.

Město ale provozuje také plovárnu v Mramoticích. Klidnější prostředí by mohly využívat například matky s malými dětmi. Bazén pro děti však není v provozu. Podle hygieniků potřebuje svoji vlastní čističku.

„Lidí sem chodí stále méně. Zatímco loni to bylo kolem šesti stovek, letos v červenci zhruba polovina a teď je to ještě horší,“ řekl správce plovárny Ladislav Vojtěchovský. Může za to podle něj řada faktorů. Od soukromých bazénů u rodinných domů až po malou propagaci.

Plovárny s nákladným a ztrátovým provozem jsou však pro město zátěží. „Ve hře je stále varianta, že obě plovárny pronajmeme soukromému provozovateli. Rozhodneme se, až zhodnotíme letošní sezonu,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda. Záležet bude podle něj i na tom, zda se podaří najít důvěryhodného zájemce. Podle správců obou koupališť se ale provoz bez dotace neobejde.

Únanov za vodou


Úplně jinou zkušenost má nedaleká obec Únanov. Nové koupaliště tu provozuje už šest let. Ve ztrátě byla kvůli špatnému počasí poprvé teprve loni. K vyrovnanému rozpočtu zdejší plovárně stačí třicet tisíc návštěvníků za sezonu. Podle starosty Vojtěcha Fabíka se tento limit letos podaří splnit.

„Kromě koupání náš areál nabízí řadu dalších možností využití volného času, můžeme tak fungovat klidně až do října,“ soudí. Rozpočet pomáhá vylepšovat i autokemp, který na koupaliště navazuje.