V Břežanech odpad ze staveb zatím jen ukládá. „Nechceme jen skládku, záměrem je, abychom stavební materiál z demolicí zpracovali pro další použití,“ potvrdil vedoucí výroby společnosti Petr Ševčík.

Předpokládaný hluk, prach a provoz nákladních aut. Toho se obyvatelé obce vylekali nejvíc. „Vzhledem k tomu, že se jedná o lokalitu, která je od obydlí vzdálená asi půl druhého kilometru, nyní debaty utichly. Lidé si zřejmě zvykli,“ poukázala starostka obce Jana Surovcová na současné překladiště odpadu, jež v dané lokalitě společnost už provozuje. Zatím bez drcení.

Ilustrační foto.
Konec se septiky: Hrušovanští začali se stavbou nové kanalizace

Nadšení nejsou jen obyvatelé osady Ležák. Pětice jejich rodinných domů stojí totiž v těsném sousedství areálu. „Nákladní auta jezdí hned vedle domů, cesta je jen zhutněná a za auty se práší. Uvítali bychom, kdyby tady firma vybudovala asfaltku,“ komentovala projíždějící vůz se sutí Anna Kutláková.

S tím souhlasil i František Bobek. „Pravda ale je, že pan Ševčík se nám snaží vyjít vstříc jinak. Pomohl nám například se stavebními pracemi na vodovodu, vycházíme dobře,“ mírnil nevýhody obyvatel osady.

Než se likvidace suti v Břežanech rozběhne naplno, potrvá to ještě zhruba rok. „Nyní probíhá fáze vyjadřování dotčených subjektů,“ upřesnil Petr Ševčík.

Přírodní plovárna na Dyji by mohla vzniknout ve Znojmě díky participativnímu rozpočtu.
Znojemští vybrali: chtějí přírodní plovárnu u Dyje a pumpovací dráhu

Podle posudku informačního systému EIA, jenž se zabývá posuzováním vlivu na životní prostředí, by provoz drtící a třídící linky neměl přesáhnout čtyři hodiny denně. V součtu ne víc, než dvě stě hodin za rok. A neměly by běžet současně. „Drtiče nejsou tak hlučné jako v kamenolomech a mají skrápěcí systém, který snižuje prašnost. Navíc budou umístěny za protihlukovou stěnou z železobetonu,“ rozptyloval obavy Petr Ševčík.

Podle informací Deníku Rovnost se společnost snaží novým provozem napravit i legislativní nesrovnalosti z minulých let. Za nenahlášené skladování suti v Břežanech jí před dvěma lety udělila Česká obchodní inspekce pokutu ve výši sto tisíc korun.