Nejdřív to byl malý lom, pak do něj sypali lidé stavební odpad. Více než padesát let ukrytou skládku pod zemí přeměnili správci parku na přívětivější místo pro rostliny a živočichy. Na likvidaci museli použít bagr a odpad vyvezlo několik nákladních aut. „Skládka vznikla na vřesovišti přibližně po roce 1968 na místě menšího selského lomu, ze kterého lidé těžili kámen na stavby a opravy domů v nedalekých Havraníkách,“ přiblížil vedoucí strážní služby Správy Národního parku Podyjí Petr Lazárek.

Bývalý lom byl odpadem zcela zasypán. „Našli jsme v něm především stavební materiál, nechybělo však ani velké množství kovového odpadu nebo plastových pytlů od hnojiv. Úklid na místě bude pokračovat i v dalších měsících. Do jara zde budeme sbírat zbylé odpadky ještě ručně. Věřím, že se vyčištěný prostor stane novým útočištěm plazů, hmyzu a stepních druhů rostlin,“ plánoval Lazárek.

Ilustrační foto
Starší chodkyni srazil ve Znojmě pick-up, skončila ve vakuové matraci

Zhruba devadesát tisíc korun na likvidaci této staré ekologické zátěže získala Správa parku z Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí. Na vřesovišti na východním okraji parku je ale ještě několik podobných míst. „Nachází se tam skládky mnohonásobně větší, jsou zasypané zeminou a tak lidé o nich nemají často ani tušení. Velká zátěž se nachází například na vřesovišti v Popicích. Na její likvidaci ale budeme potřebovat mnoho milionů korun,“ upozornil Petr Lazárek.

Aby mohli správci žádat o dotace musí nejdřív na likvidaci skládky nechat vypracovat projekt, který upřesní i například geologické podloží. Pokud budou v žádosti o dotace úspěšní mohli by další prostor vyčistit příští rok.