Obykle liduprázdné náměstí zaplnila asi stovka lidí. Na pódiu se střídají milá vystoupení dětí ze základních škol a hrdí rodiče s napětím sledují své ratolesti. „Já už mám děti velké, ale brácha tam má dceru, museli jsme se jet na ni podívat. Chtěli jsme stihnout ještě vystoupení zpěvačka Kristíny s kapelou, ale to se nám bohužel nepovedlo," říká Jana Huberová.

Řemeslníci nabízejí ke koupi neobvyklé vánoční dárky. Paličkovaná krajka, originální keramika nebo skleněné dekorace lákají kolemjdoucí. „To jste všechno udělal vy?Je to krásné," obdivuje dlouhovlasá dívka sklářovy výrobky a kupuje si černou růži celou ze skla. Koňské spřežení a kozí ohrada jsou doslova obležené dětmi i jejich prarodiči. Všem planou oči nadšením a chtějí si sáhnout na rohatou krasavici. Dospělí se zahřívají medovinou a dobře dělají, zima zalézá pod nehty a nutí i odpůrce koled nebo lidových písní podupávat do rytmu. „Na naši adventní akci, které říkáme Pohádkové vánoce se vždycky těším. Mám šanci poklábosit tady se spoustou lidí, které se mi třeba jinak nepodaří potkat. Z toho množství kapel, které se během dne vystřídají na pódiu, si vybere snad každý. Jídla a pití je tady dostatek, prostě ráj na zemi," líčí nadšeně Vojtěch Polický.

Mistr řeznický, jako by byl v telepatické spojení s místním gurmánem, právě z kotle vytahuje hotový ovar, který svižně krájí na menší kousky. Zejména přítomným mužům se sbíhají sliny a netrvá dlouho, masitá dobrota je pryč. „Ovar už není, ale dáme vařit nový. Dejte si zatím řízek nebo guláš," nabízí skvělé náhražky rudolící řezník.

Teplé jídlo ani nápoje však nedokáží vlezlou zimu zahnat úplně. Kdo potřebuje neúnavně pobíhající děti na chvíli odklidit do příjemného tepla, navštíví dům dětí. „Pojď Eliško, napíšeme dopis Ježíškovi, doma jsme to nestihli,"láká promrzlý otec okatou holčičku. Rázně si ji posazuje na ramena a z náměstí zamíří rovnou do Domečku.