Vedle spousty keramiky našli i unikátní soubor zbytků cenných skleněných pohárů a kovové předměty, například gotický klíč.

„Dnes stojící dům pochází z poloviny šestnáctého století, stojí však na místě starší zástavby. Její stopy jsme odkryli právě na dvoře. K nejstarším patří objekty z pozdní doby kamenné a starší doby bronzové,“ uvedl vedoucí výzkumu, archeolog Jihomoravského muzea Jaromír Kovárník. Pro bližší poznání vývoje raně středověkého Znojma je důležitá nalezená část slovanské vesnice rozložené na předhradí významného břetislavského hradiska.

„Zaznamenali jsme i žárové horizonty nasvědčující několika doloženým velkým požárům, který město poničily, “ dodal Kovárník.

Měšťanský dům, který na místě starší zástavby vyrostl kolem roku 1550, patřil asi k nejbohatším ve městě. „Našli jsme například kachle z gotických kamen, které byly zpravidla jen na šlechtických sídlech, ve městech pak třeba na radnicích.

Podobným důkazem jsou zbytky fresky nalezené na zdi dochované části dvorního traktu domu. Je to dosud jediná interiérová renesanční freska ve Znojmě.

Za ojedinělý v rámci celé republiky označil soubor částí skleněných pohárů a číší. „Sklo bylo v té době velmi cenné a vzácné. Proto je nálezů vždy jen málo. My jsme zde našli noblesní kusy z různých dílen, patrně jde o importy. Pochází z časů přelomu gotiky a renesance. Použité techniky mají původ v Itálii, ale přesnější informace vzejdou až z dalšího bádání,“ doplnil archeolog.