Na první sníh a jeho úklid z chodníků a silnic tak, jak jim to nařizuje zákon, jsou připravena velká města v regionu, ale i malé vesničky. Na silnice se opět vysypou stovky tun písku, na vesnicích jsou starostové vděčni za každou pomocnou ruku.

Připravenost, byť s připomínkou, že technika není nikdy stoprocentně spolehlivá, potvrdil ředitel Technické a zahradní správy města Moravský Krumlov Jiří Kubík.

„Máme k dispozici traktor s radlicí, malotraktor a další malou techniku na chodníky. Na úklid máme připraveno asi deset až patnáct lidí, zapojíme i lidi z veřejně prospěšných prací,“ řekl Kubík.

Krumlovští musí v zimě uklízet necelých osmdesát kilometrů silnic a šestadvacet kilometrů chodníků.
„Sto tun písku máme připraveno venku, dalších devadesát pod střechou. K dispozici máme i třicet tun soli, kterou použijeme v první řadě na chodníky a silnice v kopcích tedy na Wolkerovu a Máchovu, kde je značné stoupání,“ nastínil ředitel.

Bezohlední řidiči

Obdobně, jako v jiných městech, mají i v Krumlově špatné zkušenosti s bezohlednými řidiči.
„Zastaví kdekoli, nenechají ani tři metry, přitom silniční radlice má tři metry deset. To znamená, že řidič s radlicí mnohdy neprojede a pak si lidé stěžují, že není prohrnuto. To nám úklid v zimě komplikuje celkem běžně,“ postěžoval si Kubík.

Plán zimní údržby má aktuálně k dispozici také vedení Miroslavi.
„Schválila jej městská rada. Miroslav je podle důležitosti rozdělena do několika zón a úklid postupuje od nádraží, školských a zdravotnických zařízení až k okraji města,“ informoval místostarosta města Roman Volf. Miroslavští se starají o osmadvacet kilometrů místních komunikací a podobnou délku chodníků.

„Uklízet je bude necelá desítka lidí, dva traktory s pluhem a malotraktory plus posypový vůz. Pro zimní údržbu máme asi sto padesát tun prosívky, padesát tun strusky, třicet tun písku, tunu a půl soli. Jde o množství, které obvykle za zimu použijeme,“ vypočetl šéf Správy majetku města Martin Plechatý.

Šest zbrusu nových strojů pro zimní údržbu znojemských chodníků za deset milionů korun pořídila znojemská pobočka společnosti .A.S.A. už vloni. Vedle velkého traktoru s třídílnou hydraulickou shrnovací radlicí, který by měl shrnovat například sníh z náměstí a parkovišť, uvidí lidé v zasněžených ulicích města i letos v zimě pět menších speciálních strojů. Znojmo vyčlenilo na letošní úklid třicet milionů korun.

„V této částce je i klasické blokové čištění, nejen zimní údržba. Loni to bylo o něco méně, třiadvacet milionů korun. Letošní částka je navýšená kvůli nové povinnosti udržovat schůdnost chodníků,“ sdělila mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Evidence úrazů

Obce si také vedou novou evidenci. Jde o úrazy a škodní události, které souvisí s jejich zákonnou odpovědností za údržbu chodníků a cest. Například ve Znojmě nahlásili lidé městu šestnáct úrazů na zledovatělých či neodklizených chodnících. „Jednalo se většinou o poranění nohy či ruky po uklouznutí na náledí. Výše náhrady vyplácené pojišťovnou byly rozdílné, pohybovaly se od jednoho tisíce až do čtyřiceti tisíc korun,“ přiblížila Šipošová.

Pojišťovna těmto lidem vyplatila celkem sto devět tisíc korun. „Město má spoluúčast sedm set padesát korun na jeden případ, vyplatilo tak celkem devět tisíc korun,“ doplnila mluvčí.

Na kluzké chodníky se chystají i na vesnicích. „Snažíme se, aby údržba stála obecní pokladnu co nejméně. O cesty se stará jeden z našich zastupitelů, který vlastní traktor. Dělá to v podstatě zdarma, jen za naftu. O chodníky se postarají dva lidé v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl starosta Vysočan Bohuslav Hart.