„Průměr ošetřených v Moravském Krumlově byl zhruba patnáct set, na jiných místech je to patnáct tisíc. Do Ivančické nemocnice, kde služba bude fungovat, je to navíc jen devět kilometrů,“ řekl místostarosta města Tomáš Třetina. Město tak nemělo pro kraj dostatečně silný argument, aby pohotovostní ambulanci obhájilo. Lidé z jižní části Moravskokrumlovska budou ošetřeni ve znojemské nemocnici.

Pohotovostní ambulance budou od příštího roku otevřeny v jedenácti městech kraje, o dvanáctém Mikulově se nyní jedná. Stejně jako v Moravském Krumlově budou zrušeny ve Slavkově a Bučovicích na Vyškovsku.

Ačkoli stanovišť první pomoci ubude, kraj bude za pohotovost platit téměř dvojnásobek loňské dotace. Místo dřívějších pětadvacet milionů korun to bude přes sedmačtyřicet milionů korun. Rozdíl tvoří peníze, které ještě letos dávalo Brno, jež však příští rok na službu už přispívat nechce.

Náklady na pohotovosti budou příští rok stejné jako letos. Podle Adamce se snížením počtu pohotovostí nepodařilo dotaci snížit, protože narostou odměny lékařům. "Přistoupili jsme na to proto, aby služba byla zajištěna kvalitně. Aby měli zájem sloužit lékaři, kteří jsou v aktivní praxi, a ne třeba důchodci, kteří vlastní praxi nemají," řekl Adamec.

Od příštího roku se také sjednotí doba, po kterou budou pohotovosti otevřeny. Ve všední den to bude od 17:00 do 22:00, o víkendech a svátcích od 08:00 do 20:00. Když budou lidé potřebovat pomoc lékaře mimo tyto hodiny, ošetří je v nemocnicích. Širší ordinační hodiny bude mít pohotovost pouze v Brně - denně bude otevřena od 17:00 do 07:00, v nepracovní dny nepřetržitě.

Navržený způsob poskytování lékařských služeb musejí ještě schválit krajští radní a zastupitelé. Podle Adamce však nejspíš návrh nijak nezmění.