Zdražili před půl rokem, zvedat ceny už neplánují. V restauraci hotelu Mariel v centru města strávník za polední menu zaplatí 125 korun. Pokud chce polévku, připlatí si pětatřicet korun. „Zdražovali jsme, protože se zvýšily ceny potravin, z kterých vaříme,“ uvedla za hotel Sára Tejralová.

V restauraci nabízí i týdenní menu, a to ve dvou variantách. „Jedno stojí 135 a druhé 145 korun. Vždy je i bezmasá možnost,“ tvrdí Tejralová. Dodala, že denně prodají celkově až sto porcí.

Nejvíce lidí chodí na smažený řízek, který v restauraci připravují každý pátek. „Oblíbený je například i ptáček s rýží. Lidé mají rádi české klasiky,“ vysvětlila Tejralová.

Podle hlavního ekonoma brněnské investiční společnosti Cyrrus Petra Pelce je levnější jídlo v restauracích vždy ústupkem na jedné ze dvou stran. „Buďto je to za cenu marže restauratéra, nebo na úkor kvality,“ vysvětlil. Za levněji nakoupené potraviny se dá nabídnout levnější oběd, obvykle to však podle jeho názoru půjde poznat například na chuti.

Tejralová upřesnila, že se snaží držet kvality, aby nebyla na úkor ceny. „Nevsázíme na levnější potraviny a ani nechceme, aby cena jídla lidem uškodila. Nesnažíme se je o vše obrat,“ řekla.

S kuchyní restaurace byla spokojená například Michaela Šimčíková. „Jídla nám vždy chutnala. Vypadala vzhledově moc vydařená a chuťově úplně akorát. Porce byly větší, než jsme zvyklí. Cena nám přišla naprosto adekvátní porci. Nezdálo se nám, že by za mnoho peněz bylo málo muziky,“ zhodnotila zákaznice.

Levné potraviny nekupují ani v indické a nepálské restauraci Om. „Naší strategií je, aby chodilo co nejvíce lidí, což díky nízkým cenám chodí. Levné zboží ale určitě nekupujeme,“ líčil manažer podniku Patrik Kourek.

Nejdražší menu vyjde na 149 korun, v ceně je i příloha. „Většinou menu stojí sto třicet. Když je to sto padesát, tak je v jídle například dražší maso jako jehněčí,“ doplnil Kourek. Na polévce si zákazník pochutná za devětadvacet korun.

Počet prodaných obědových jídel se liší. „Někdy je to padesát, jindy přes sto kusů. Záleží co zrovna máme, protože lidé tu mají svá oblíbená jídla,“ sdělil manažer restaurace Om. Žádaným pokrmem je v podniku například kuřecí v kari.

Kourek uvažuje, že v restauraci zvednou ceny. „Každý druhý zákazník nám říká, že máme ve Znojmě skoro nejlevnější obědy. Asi o něco málo zvedneme, ale není to jisté,“ zmínil.

Plošné razantní zdražování ekonom Pelc neočekává. „Už jsme za stropem zvyšování cen energií a inflace by měla v příštím roce klesat. Meníčka za dvě stovky nás asi čekají, ale ne všude. V řadě restaurací to bude třeba i o třetinu levnější,“ myslí si ekonom.

Mezi další podniky, které drží podobné ceny, patří například Cafe Hall. V průměru za 150 korun si zákazník koupí hlavní jídlo a polévku. Oběd v Hotelu N na Křížovém náměstí vyjde na 135 korun, za menu týdne doplatí dalších deset korun.

Tipy Deníku na levné polední menu

  • Hotel Mariel: polední menu 125 korun, týdenní menu 135/145 korun, polévka-35 korun
  • Indická a nepálská restaurace Om: polední menu 129 korun, polévka 29 korun
  • Cafe Hall: polední menu včetně polévky 150 korun
  • Hotel N: polední menu včetně polévky 135 korun, týdenní menu včetně polévky 145 korun

ALŽBĚTA KADLECOVÁ