Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polévka z cizrny dětem nechutnala

Znojmo - Den s takzvanými biopotravinami nabídla svým strávníkům školní jídelna na ulici Přemyslovců ve Znojmě. I jinde ale vaří podle přísných hygienických norem.

15.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografieFoto: DENÍK/Archiv

Strávníci v jídelně na ulici Přemyslovců mohli poprvé ochutnat jídlo, kterého se nikdy nedotkly umělé chemikálie. Místní kuchařky tu totiž připravily kompletní menu z takzvaných biopotravin, které mají podstatně složitější výrobu. Pěstují se hůře než jiné potraviny.

Vedoucí školní jídelny na ulici Přemyslovců společně s kuchařkami z vlastní iniciativy připravili dětem, studentům i ostatním strávníkům na středeční oběd dva druhy jídel z biopotravin.

„Je to poprvé, co jsme uvařili celý oběd z výrobků typu bio. Snažíme se ve školní kuchyni vařit progresivně a pokud se bio oběd osvědčí, budeme jej zařazovat častěji. Jsme ale samozřejmě omezeni penězi,“ řekla vedoucí školní jídelny Magda Jelínková.

Strávníci si mohli vybrat ze dvou jídel.

„Jako hlavní jídlo jsme připravili lososa s bramborem a zeleninovým salátem. Druhé byly biotěstoviny s kuřecím masem a drcenými biorajčaty. Těstoviny se vůbec nelepily a chuťově byly moc dobré,“ dodala vedoucí kuchyně.

Pokud chodí vaše dítě do zcela běžné školní jídelny, nemusíte mít žádné obavy. V každé se vaří zdravě a podle norem, někde i z biopotravin.
Zdravé vaření na školách podporuje i znojemská hygiena.

„Pokud dítě obědvá ve školní jídelně, tak se stravuje správně a zdravě. Všechny totiž musí vařit podle norem,“ řekla vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu Jana Tušerová.

Školní jídelny mohou používat všechny běžně dostupné potraviny. Takže i biopotraviny.

„Vedoucí stravování na ulici Přemyslovců je aktivní a myslím si, že i dříve používala ne zcela běžné suroviny. Biopotraviny jsou však zajímavé a zpestří jídelníček. Nevidím žádný problém v jejich používání,“ dodala Tušerová.

Pro přípravu polévky použili kuchařky biocizrnový základ, které nahradily luštěninu. „Tím jsme splnili rostlinné bílkoviny,“ dodala Jelínková.
Nad biocizrnovou polévkou však děti ohrnovaly nos.

„Ale losos byl opravdu výborný. Byla bych ráda, kdyby jídelna zařazovala do jídelníčku biooběd častěji,“ řekla studentka Simona Vítková, která do jídelny chodí druhým rokem.

Podle vedoucí jídelny se oběd vydařil. „Už mám pro děti přichystaný další zajímavý recept z cizrnového těsta. Ale na prvním místě v oblíbenosti je u dětí řízek,“ popsala Jelínková.

Do jídelníčku zapojili biopotraviny i jiné školní jídelny. „Občas používáme k přípravě jídla makro potraviny, například těstoviny. Musíme se však držet rozpočtu a biopotraviny jsou dražší,“ uvedla vedoucí školní jídelny na Pražské ulici Marie Štolová.

Změnám ve vaření pro školáky se nebrání ani jídelny na vesnických školách.

„Zatím nemáme vůbec žádné zkušenosti s biopotravinami, ale určitě se jim nebráníme,“ řekla vedoucí školní jídelny v Dyjákovicích Božena Sykorová.

Autor: Sylva Pavlačková

15.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
ILUSTRAČNÍ FOTO: Zámek ve Vranově nad Dyjí.

Turisty přiláká na Znojemsko nová společnost. Nyní čeká na krajský certifikát

Lídryně Starostů a nezávislých Jana Krutáková.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídryně Starostů a nezávislých Jany Krutákové

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídra Strany zelených Michala Berga

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Michal Berg je lídrem jihomoravské kandidátky Strany zelených pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 10 do 11 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

V Archeoparku Pavlov vystaví originální venuši. Sošku starou téměř 30 tisíc let

Pavlov - Jedinečnou příležitost spatřit originální sošku Venuše z Pavlova mají lidé, kteří se vypraví do Archeoparku v Pavlově na Břeclavsku. Figurka z mamutoviny stará 27 až 29 tisíc let tam bude k vidění od soboty, kdy je mezinárodní den archeologie.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Ordinace budou zavřené. Lékaři stávkují, chtějí méně byrokracie a vyšší platy

Jižní Morava - Víc než deset tisíc praktických lékařů se ve středu chystá na stávku. Nelíbí se jim nárůst byrokracie a neodpovídající platy. Zapojí se i na jižní Moravě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení