Zelené vojenské džípy, ale také třeba cisternu v khaki provedení mohli vidět v uplynulých dnech ve Znojmě a okolí obyvatelé či návštěvníci Znojma. Na bývalých hraničních přechodech sice vojáci nyní nejsou, auta tam však zastavují zesílené policejní hlídky. Vojsko nyní jen cvičí a připravuje se na případné nasazení na hranicích s Rakouskem. To vše kvůli neutuchajícímu přílivu migrantů do Evropy.

Vojenské cvičení Znojemskému deníku Rovnost potvrdil mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Jan Šulc. „Do pohotovosti jsme uvedli šest set padesát vojáků, provedli jsme částečné přesuny lidí a techniky. Jedná se o cvičení, v rámci kterého se připravujeme na spolupráci s policií v případě, že by vláda rozhodla o našem nasazení k posílení policie," uvedl Šulc s tím, že nyní armáda prověřuje logistické zabezpečení a součinnost s policií. Vojáci cvičí na jihu Čech i Moravy.

K hranicím zamířili příslušníci 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. „Bude-li třeba, nasadíme i vojáky z dalších jednotek," uvedl pro ČT náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Policisté nezávisle na armádě stále kontrolují auta přijíždějící z Rakouska na Moravu. Posílené hlídky pracují na bývalých přechodech ve Vratěníně, Hnanicích, hatích i u Hevlína. Zaměřují se nejčastěji na nákladní auta a dodávky a autobusy.

Řidiče osobních aut většinou vůbec nekontrolují. „U nás ve Vratěníně jsou teprve druhý týden, předtím tady nebyli. Vojáky jsem u nás zatím neviděl," naznačil například starosta Vratěnína Martin Kincl.

Jak informovala Česká televize, policisté se objevili na dalších přechodech pro jistotu. „Rozšířili jsme kontroly zejména o menší hraniční přechody. Chceme mít jistotu, že je migranti k přechodu nevyužívají místo těch, na kterých kontroly byly už dříve a bylo to o nich známo," řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Na Břeclavsku se armáda zajímala o případné možnosti využití prázdných objektů města. Vedení Znojma podobný zájem ze strany armády zatím nezaznamenalo. „O tom, že by se u nás příslušníci armády ptali na nějaké nevyužívané objekty, kde by případně mohli mít zázemí jsem neslyšel," řekl místostarosta Znojma Ludvík Hekrle.

Armáda se sice s policisty na hranicích minulý týden již jednou objevila, nyní však cvičí samostatně. „Jejich opatření si řídí ve vlastní režii. Pokud by však bylo potřeba, můžeme vše sladit dohromady," nastínila mluvčí Rendlová.

Pohyb vojenských terénních aut včetně ruského UAZu, který se na hranicích objevoval ještě v polovině devadesátých let minulého století, zaznamenal v okolí areálu policie v Pražské ulici ve Znojmě Jiří Musil. „Bylo to, jako bych se vrátil o desítky let zpět. Ruský gazík s vojáky zabočil z Pražské a vjel do areálu policie, kde kdysi sídlila pohraniční stráž," svěřil se Musil.