Místostarosta Znojma Pavel Balík nespáchal trestný čin, když oddal umírajícího Stanislava Ganzwohla. Takový je závěr dvouměsíčního policejního vyšetřování. Případ, který se odehrál v pokoji znojemské nemocnice vloni v srpnu, rozvířil hladinu veřejného mínění poté, co se jím začala zabývat koncem listopadu média.

Policejní vyšetřovatel případné zneužití pravomoci místostarosty uzavřel v posledních lednových dnech. Pozůstalé potomky po muži, který zemřel den po svatbě, informoval, že není důvod pro to, aby byl Balík stíhán.

„Prověřování sňatku v nemocnici bylo ukončeno. Případ byl odložen, protože nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Dcera zesnulého se však diví, že ji policie vůbec neoslovila. „Takže se nic nestalo a nic se dít nebude. Je to obrovský nepořádek. Nechápu, proč mne policie vůbec nekontaktovala. Myslím si, že bych k případu měla rozhodně co říci,“ rozzlobila se Jitka Buceta. Mladá žena žije ve Španělsku, do Znojma se však často vrací. „Že nežiji v republice snad neznamená, že mi nemohou poslat třeba mail nebo mne kontaktovat přes Skype. V dnešní době internetu přece není důležité, kde žiji,“ uvedla Buceta.

Půjdou k soudu

Dcera zesnulého Stanislava Ganzwohla je společně s bratrem, který je nyní mimo republiku, rozhodnuta dát případ podivné svatby k soudu. „Chceme dosáhnout toho, aby soud sňatek zrušil. Jiná cesta pro nás není. Ptala jsem se paní, která si tátu vzala, jestli sňatek nechce sama zrušit. Ona se jen zeptala, co to mám za manýry,“ sdělila Buceta.

Víc o celé kauze nechtěla hovořit. „Nechceme tento případ rozmazávat. Nezveřejňovali jsme jej kvůli majetku, chceme, aby byl sňatek zrušen,“ dodala Buceta. Ona i její bratr shodně tvrdí, že se jejich otec ženit nechtěl.

„Táta se už podruhé ženit nechtěl. Několikrát mi to opakoval,“ uvedl již dříve syn zemřelého novomanžela Stanislav Ganzwohl mladší.
Vedení města se se svatbou nehodlá dál zabývat.

„Není, co bychom řešili. Jde o zodpovědnost jednoho konkrétního člověka. Pokud byl Pavel Balík přesvědčený, že bylo vše v pořádku, a já nemám důvod mu nevěřit, je jen dobře, že tu věc policie odložila,“ podotkl starosta Znojma Petr Nezveda.

Aktuální vyjádření místostarosty Balíka, který je dlouhodobě nemocný, se redakci před uzávěrkou vydání nepodařilo získat. Místostarosta měl celou neděli vypnutý mobilní telefon.

Podle politologa vyšetřování kauzy a její medializace komunálnímu politikovi Balíkovi nijak zvlášť neublížilo. „Pan Balík zastává poměrně vysokou funkci. Určitě znal případná rizika a věděl, do čeho jde. Svá nejlepší politická léta má však už za sebou, takže si nemyslím, že by jej, či stranu, kterou reprezentuje, tato kauza nějak výrazně poškodila,“ uvedl politolog Jaromír Příkazský.

Byl v bezvědomí

Šedesátiletého Stanislava Ganzwohla ze Štítar oddal s Janou Krčmářovou, dříve Svobodovou, v srpnu loňského roku místostarosta Pavel Balík. Novomanžel tehdy ležel po těžké mozkové mrtvici v bezvědomí na nemocničním lůžku. Za necelých čtyřiadvacet hodin po sňatku, o půl druhé v noci na druhého srpna, pan Ganzwohl zemřel.