Stoprocentní soustředění, jistá ruka, přesné oko a především léta tvrdého tréninku. Všechny tyto aspekty vynesly trio znojemských policejních střelců Radomíra Pokorného, Josefa Smutného a Petra Kratochvíla na samotný vrchol policejních a armádních střelců Evropy. Ze šampionátu Free contest 2007, který se uskutečnil v Chebu, přivezli zlato.

„Našemu družstvu, které soutěžilo v konkurenci bez jednoho dvou stovek týmů z celé Evropy, se podařilo získat zlato ve střelbě ze samopalu a pistole. Je to náš největší úspěch za posledních deset let,“ řekl Josef Smutný. Policejní střelci zvítězili ve velmi silné konkurenci, mezi kterou byli také policejní ostřelovači a mistři sportu, s velikým náskokem. Získali pět set dvacet šest bodů, druhé družstvo z Českých Budějovic nastřílelo čtyři sta devadesát osm bodů.

„Za naším úspěchem je poctivá příprava a trénink, roli ale hrálo také kalibrování a samozřejmě i počasí, měli jsme prostě štěstí,“ uvedl skromně Smutný. Tuto skromnost ale nesdílí jeho nadřízení.

„ Naši střelci mne velmi potěšili. Jezdí na tyto závody už deset let a pravidelně se umisťovali na předních místech. Letošní první místo ale dokázalo, že to není o štěstí, ale o dřině,“ komentoval úspěch svých lidí vedoucí kanceláře okresního policejního ředitele Tibor Gábor. Dodal, že přestože podmínky pro trénink nejsou stoprocentně ideální, využili střelci podmínky beze zbytku. „Tito policisté trénují i ve svém volnu, navíc Josef Smutný si nejvíce cení úspěchu ve střelbě ze samopalu. Není to totiž zbraň policejní, ale armádní,“ doplnil Gábor. V samotném závodě ale střelci na přípravu nemyslí. „Tříčlenné družstvo má tři zbraně, třináct nábojů a deset minut na střelbu,“ vysvětlil Smutný. Jeden muž střílí, druhý zapisuje a třetí pozoruje. Počítá se deset nejlepších zásahů. Policisté přitom ani nevyužili obou dnů, které měli závodníci na střelbu vyčleněny. „Přijeli jsme až druhý den, pořadí už bylo stanovené a my jsme ho poněkud změnili,“ usmíval se Smutný. „Mezi střelci z mezinárodního policejního klubu, lidmi z Německa, Itálie, mezi armádními profesionály jsme se svými 526 body neměli přemožitele,“ dodal Smutný. Družstvo tentokrát muselo z pracovních důvodů pozměnit tým. Místo dalšího vynikajícího střelce Jiřího Hába střílel Petr Kratochvíl. „Osobně si těchto závodů velice vážím, jsou nejlepší v České republice. Větší závod tady neexistuje,“ dodal špičkový střelec Josef Smutný.

Na Okresním ředitelství police ve Znojmě teď tedy mají putovní pohár, pohár za první místo v soutěži a navíc pohár za vítězství ve speciální kategorii, kterou vyhlašují němečtí střelci.

V konkurenci se skvěle umístily také další dvě družstva policistů ze Znojemska. Čtvrtou příčku obsadil tým z Hrušovan nad Jevišovkou ve složení Lát, Michálek a Zajíc, dvanáctí byli policisté z Hevlína – Čurda, Smetana a Krmoš. Ze zahraničí získali nejlepší umístění Italové, patřilo jim osmé místo, pořádající Cheb má pátou příčku.