Až třicetitisícovou pokutu budou moci už v listopadu dostat lidé za odhození nedopalku nebo žvýkačky na ulici, mimo odpadkové koše. Radní zpřísnili a upřesnili vyhlášku o čistotě na veřejném prostranství.

Pozor si ale budou muset dát i pejskaři. Jejich miláčci by měli být vždy na vodítku. Pokutu budou moci dostat i lidé, kteří krmí třeba holuby.

„Platnou vyhlášku jsme museli modernizovat. Nově přesně vypočítává, co znečišťování znamená. Jako například zahazování nedopalků nebo žvýkaček,“ řekla mluvčí města Denisa Šipošová.

Za překročení normy mohou provinilci na místě dostat pokutu až tisíc korun. V přestupkovém řízení potom dokonce i třicet tisíc.

Znojmo si tak vzalo příklad z hlavního města, kde podobná vyhláška začala platit na začátku července. Za tu dobu už pražští strážníci na pokutách vybrali přes čtvrt milionu.

„Vyhláška má význam. Díky ní mají strážníci nástroj k tomu, aby mohli přestupky řešit. Mohou postihnout ty, kteří znečištění z nedbalosti nebo záměrně způsobili,“ řekla mluvčí pražských strážníků Vilma Častová.

Praha ale není jediná, která v poslední době přitvrdila. V Děčíně se například strážníci snaží tvrdě postihovat i vyhazování použitých jízdenek nebo obalů od nanuků. V Karviné šli v boji za čistotu tak daleko, že radnice chtěla postihovat majitele zahrádek, na kterých rostl plevel. Po nátlaku veřejnosti ale svoji vyhlášku město stáhlo.

Už téměř dva měsíce platí ve Znojmě i další nová vyhláška. Ta zakazuje pití alkoholu na veřejnosti ve vybraných místech v centru města. V městské kase už díky ní jsou peníze z prvních pokut. „Porušování vyhlášky o požívání alkoholických nápojů strážníci řeší většinou domluvou. Převážně pětisetkorunovou blokovou pokutu udělili osmkrát a to zejména na Jarošově ulici. Vždy v nočních hodinách,“ řekl ředitel znojemské městské policie Petr Kolouch.

V boji proti pejskařům, kteří po svých psech neuklízejí výkaly, zatím příliš úspěšní nejsou. „Lidé si jsou vědomi postihu a po svém psovi v přítomnosti strážníka vždy uklidí. Jedna starší žena, která u sebe neměla sáček, po spatření strážníka dokonce uklidila po svém psovi holou rukou, aby neplatila pokutu. Situace je však jiná, pokud se v danou chvíli na ulici strážník nenachází,“ popsal Kolouch.

Několik pokut ale strážníci už tento rok rozdali těm, kteří neměli svého psa na vodítku, nebo těm, kteří ho pustili na dětská hřiště.

Novou vyhlášku musí ještě schválit zastupitelstvo. Platit by pak měla od 1. listopadu.