„Soutěž lidem ukazuje, které regionální výrobky jsou kvalitní. Zároveň podporuje malé a střední potravinářské podniky a zemědělce," shrnula mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.
kategorie• Masné výroby tepelně '
opracované, včetně uzených
mas
• Masné výrobky trvanlivé
• Sýry včetně tvarohu
• Ostatní mléčné výrobky
• Pekařské výrobky
• Cukrářské výrobky včetně
cukrovinek
• Alkoholické a nealkoholické
nápoje, s výjimkou vína
• Ovoce a zelenina v čerstvé
nebo zpracované formě
• Ostatní
Soutěžní vzorky se také zapojí do devátého ročníku soutěže Zlatá chuť jižní Moravy. „Minulý rok se přihlásilo čtyřicet firem. Letos chceme oslovit víc soutěžících, především z řad začínajících podnikatelů," uvedl za organizátory předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.
Zájemci mohou své výrobky přihlásit do 16. května. Komise pak posoudí jejich chuť, vzhled, vůni a také obal. Porotci se budou zajímat také o vliv výrobku na zdraví, způsob výroby a originalitu. „Soutěžící tedy mohou uvést, že receptura například pochází od někoho z předků nebo je rodinným tajemstvím," uvedla Kapitančiková. Přihlášené produkty musejí pocházet z jižní Moravy.
Výherci se představí na farmářských trzích v Kotlářské ulici či na zemědělském veletrhu v Brně.
O přínosu soutěže pro výherce je přesvědčený výrobce hroznového želé Pavel Karlík. „Minulý rok jsme vyhráli v kategorii Ovoce a zelenina. Zájem o naše výrobky znatelně vzrostl. Dostali jsme se do širokého povědomí lidí," pochvaloval si Karlík.
Dodal, že příští rok plánuje přihlásit se do klání znovu s novým výrobkem.
Vyhlášení letošních výsledků soutěže organizátoři naplánovali na konec srpna při dožínkách.