„Soutěž lidem ukazuje, které regionální výrobky jsou kvalitní. Zároveň podporuje malé a střední potravinářské podniky a zemědělce," shrnula mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

kategorie• Masné výroby tepelně '  
  opracované, včetně uzených
  mas
• 
Masné výrobky trvanlivé
• 
Sýry včetně tvarohu
• 
Ostatní mléčné výrobky
• 
Pekařské výrobky
• 
Cukrářské výrobky včetně
  cukrovinek
• 
Alkoholické a nealkoholické
  nápoje, s výjimkou vína
• 
Ovoce a zelenina v čerstvé
  nebo zpracované formě
• 
Ostatní

Soutěžní vzorky se také zapojí do devátého ročníku soutěže Zlatá chuť jižní Moravy. „Minulý rok se přihlásilo čtyřicet firem. Letos chceme oslovit víc soutěžících, především z řad začínajících podnikatelů," uvedl za organizátory předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

Zájemci mohou své výrobky přihlásit do 16. května. Komise pak posoudí jejich chuť, vzhled, vůni a také obal. Porotci se budou zajímat také o vliv výrobku na zdraví, způsob výroby a originalitu. „Soutěžící tedy mohou uvést, že receptura například pochází od někoho z předků nebo je rodinným tajemstvím," uvedla Kapitančiková. Přihlášené produkty musejí pocházet z jižní Moravy.

Výherci se představí na farmářských trzích v Kotlářské ulici či na zemědělském veletrhu v Brně.

O přínosu soutěže pro výherce je přesvědčený výrobce hroznového želé Pavel Karlík. „Minulý rok jsme vyhráli v kategorii Ovoce a zelenina. Zájem o naše výrobky znatelně vzrostl. Dostali jsme se do širokého povědomí lidí," pochvaloval si Karlík.

Dodal, že příští rok plánuje přihlásit se do klání znovu s novým výrobkem.

Vyhlášení letošních výsledků soutěže organizátoři naplánovali na konec srpna při dožínkách.