První kolo dražby se proti původnímu oznámení uskuteční později. „Informoval jsem zastupitele, že exekutor dlažbu připravenou na příští pondělí odložil. Zastupitelstvo rozhodlo, že se do ní, nový termín je určený na devětadvacátého ledna, přihlásíme a složíme kauci. Další postup nechci nyní předjímat, variant může nastat mnoho," sdělil starosta Tomáš Třetina.

Začátek na 14 milionech

Z dalších usnesení zastupitelstva plyne, že se město chystá i na variantu, že by zámek vydražilo za vyvolávací cenu čtrnáct milionů korun. Zastupitelé totiž schválili příslušné rozpočtové opatření.

Někteří zastupitelé radí, aby město nespěchalo. „Osobně ani příliš koupi zámku nakloněný nejsem. Pokud ho máme koupit v dražbě, měli bychom vyčkat na nižší cenu. Už proto, že pořád nikdo neřekl, kde v napjatém rozpočtu ušetříme peníze," řekl zastupitel Pavel Procházka.

Zastupitelé již loni na podzim schválili přijetí úvěru na koupi zámku, ještě v době, kdy předpokládali, že největší památku ve městě koupí od majitele, výstavnické společnosti Incheba, přímo.

Podobně mluvil nedávno další opoziční zastupitel Vladimír Lang. „Nepředpokládám, že by do dražby šel někdo jiný, proto si myslím, že bychom měli vyčkat, až cena přiměřeně klesne. Může to být risk, který se vyplatí," uvažoval zastupitel Lang.

Málo zájemců?

Radní Irena Kočí vyjádřila přesvědčení, že město má koupi zámku dotáhnout do konce. „Do dražby bychom se rozhodně měli přihlásit, další vývoj nyní těžko předjímat, stát se může mnoho věcí. Ale jednou jsme koupi zámku schválili, proto bychom se měli pokusit dotáhnout celou věc do konce. Ostatně nemyslím, že by zájemců o koupi bylo zrovna mnoho," podotkla krumlovská radní Kočí.

Narážela tím na červencové rozhodnutí zastupitelstva krumlovský zámek koupit. Než ovšem město stihlo s vlastníkem dojednat a podepsat nutné smlouvy, skončil zámek v exekuci.

Město mezitím ještě uplatňuje svou pohledávku spočívající v předplaceném nájemném na zámku. „Tahle záležitost tedy bude vyřešená, ať už zámek koupíme my, nebo by v dražbě případně uspěl někdo jiný," řekl starosta Třetina.

Krumlovský zámek je největší a nejcennější pamětihodností ve městě. Býval sídlem druhorozené linie Lichtenštejnů. Po téměř půl století hostil Muchovu Slovanskou epopej.