Spíše ještě vánoční výzdobu než lesy cedulí s velkými nápisy a vysokými ciframi oznamujícími začátek sezony výprodejů na přelomu roku našli v pátek dopoledne lidé v centru Znojma. Některé obchody už ale slevy nabízí.

„Vyrazila jsem se podívat, jaká je nabídka. Zatím se spíš rozhlížím, přijde mi, že obchodníci ještě čekají na konec roku. Zajímá mě nějaké oblečení, možná se ještě pojedu podívat do obchodních center v okolí," hodnotila nabídku ve městě mladá žena, která se představila jen jako Alena.

Někteří další si výkladů příliš nevšímali. „Jdu se spíš projít a podívat, co je ve městě nového. Chápu, že některé lidi nakupování baví a vědí o každé slevě na cokoliv, ale konzumní společnost pro mě není," podotkl Jaromír Boudný.

Sezonní slevy nejviditelněji nabízí velká prodejna obuvi na Horním náměstí, zákazníci mohou některé boty koupit s třetinovou až poloviční slevou. Třicet procent slevy nabízí také nedaleká nová prodejna obuvi pro sport a turistiku. „Máme otevřeno poměrně krátce, zhruba tři týdny. Tahle sleva je tedy spíš zaváděcí," řekl prodavač Josef Morávek. Stojany s konfekcí za poloviční cenu, nebo i s vyšší slevou, najdou nakupující také v prodejně oděvů na Obrokové ulici.

„Neděláme nějakou zvláštní povánoční akci, ale různé zboží nabízíme ve slevě během celého roku. Kdo jde po nákupech a hledá slevy, může si vybrat i u nás," řekla prodavačka.

Se slevami zatím šetří v obchodním domě u Masarykova náměstí. V prodejně oděvů přímo u vchodu padnou zákazníkům oči na ceduli s nabídkou patnáctiprocentní slevy a v obchodě lákají další nápisy na levnější ceny některých oděvů. Velký výprodej a padesátiprocentní slevy vybraných modelů oblíbené dětské stavebnice nabízí také hračkářství v prvním patře.

Na povánoční slevy už ve velkém lákají v krajském městě. Většina obchodů tam po vánoční přestávce otevřela v pátek a rovnou prodejny vyzdobila cedulemi s nápisy výprodej. „Slevy na zimní zboží dosahují až padesáti procent. Se slevou prodáváme i starší kolekce. Zvláště dopoledne přišlo hodně lidí," popsala prodavačka v obchodě s oblečením v brněnském Avion Shopping Parku Martina Eliášová.

Podle organizací zaměřených na ochranu práv spotřebitelů mají zákazníci ve chvíli, kdy se výlohy začnou plnit lákadly slev, zvýšit svou ostražitost.

„Často se objevují falešné slevy, kdy prodejce cenu výrobku vlastně vůbec nesníží. Někde dokonce ceny na čas zvýší, aby je pak mohli snížit na původní hladinu a vydávat rozdíl za slevu," varoval Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny časopisu dTest. Poukázal také na případy, kdy v prodejně obchodníci zlevní jen pár kusů. „Zákazníkům radíme nakupovat uvážlivě a vždy si ověřit, zda je zboží opravdu zlevněné a že skutečně ušetří. Rozhodně by neměli souhlasit s tím, že by se zakoupením zlevněného zboží vzdávali svých zákonných práv, například práva na záruku," dodal Zelený.