Podraz v průběhu utkání. Takto nelichotivý komentář vystavil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra ministerstvu zemědělství, které před koncem minulého roku změnilo pravidla pro financování protipovodňových opatření.

Původně měl veškeré náklady na protipovodňová opatření platit stát prostřednictvím svých organizací, jako Povodí Moravy či lesů České republiky. V listopadu však ministr zemědělství Petr Gandalovič vydal takzvaný metodický pokyn, podle kterého půjdou náklady na územní a stavební řízení, a následně i výkupy pozemků na triko samotných obcí.

V případě Vranova nad Dyjí to dělá zhruba jeden milion korun. „Na to obec nemá. A proč by také měla platit za to, že nás ohrožuje voda vytékající z přehrady, kde je správcem Povodí Moravy? Je to podraz. Bohužel, metodický pokyn může zrušit jenom ministerstvo, poslanci nebo vláda na to nemají vliv,“ zlobí se starosta Vranova nad Dyjí Vedra.

Podle ministerstva došlo ke změně z praktických důvodů. „Obce musí mít připravené pozemky a vypořádaná územní řízení. To dříve dělala Povodí. A prokázalo se jako velice nepraktické, aby z nějakého okresního města, kde Povodí sídlí, jezdil řešit nějaký úředník, přímo do konkrétní obce, výkupy či směny pozemků a podobně,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

„Samotnou realizaci protipovodňových opatření, třeba hrází, pak už samozřejmě řeší a financuje Povodí ze státních peněz,“ dodal mluvčí.

Obce přitom musely ještě vloni splnit šibeniční termín a nechat do konce března vypracovat takzvanou Studii proveditelnosti proti povodním. Bez ní by do programu ministerstva zemědělství na protipovodňová opatření nebyly vůbec zařazeny. Po jejím odevzdání měl už dále jednat pouze stát. „Studii jsme v termínu předali. Stála nás sto dvanáct tisíc. Od té doby se ale nic konkrétního neudělalo,“ dodává Vedra.

Podobně na tom je i Podhradí nad Dyjí, které je z obcí na Znojemsku velkou vodou ohrožováno nejvíce. „Když byly povodně, tak tady byl tehdejší premiér Paroubek osobně a sliboval, jak nám vláda pomůže. Nepomohla. My jsme vypracovali Studii proveditelnosti a pak se dozvěděli, že máme navíc nově zaplatit i za územní a stavební řízení a výkupy pozemků,“zlobil se i starosta Podhradí Petr Čálek.

To je v případě Podhradí skoro devět set tisíc. Na to obec, podle slov starosty, v žádném případě nemá. „Veškerá naše dosavadní snaha je tak k ničemu. Stát nám není ochoten pomoci,“ dodal starosta.

Za obce lobuje i poslanec Ladislav Skopal. „S ministrem jsem už o věci mluvil. Slíbil, že se na problém podívá a pokusí se jej zmírnit. Samotné obce ale teď musí o problému mluvit a na ministerstvo tlačit,“ řekl Skopal.