Pozemky určené pro rozšiřování centrálního hřbitova ve Znojmě leží už roky ladem. Projekt je přitom zpracovaný už několik let. Zda a kdy jej radnice dotáhne do konce, není vůbec jisté. Vydat dvacet milionů korun z městské kasy se jeví představitelům města jako příliš nákladné. Miliony putují ale do oprav stadionu a více než sto padesát milionů má spolknout nový krytý bazén v Louce.

Získat pozemky sousedící s centrálním hřbitovem bylo poměrně složité. Myšlenka na rozšíření hřbitova směrem k Baumaxu v prostoru bývalého zahradnictví vznikla již někdy kolem roku 2006. Hřbitov má získat tisíc nových míst a projektanti navrhli padesát nových míst pro parkování.

„Pozemky město získalo za účelem investice rozšíření centrálního hřbitova a takto je také hodlá použít. Vzhledem k finanční náročnosti celé akce a k faktu, že volných hrobových míst je dostatek na hřbitově v Louce, není tato investice v tuto chvíli prioritní," informovala mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Postoj současné radnice ale mrzí bývalého starostu Petra Nezvedu. „Myslím si, že je to škoda. Volná místa v Louce sice jsou, ale lidé preferují spíše centrální hřbitov. Jedna věc je technická záležitost, ale nesmíme zapomenout ani na pocity pozůstalých. Není dobré je vyhánět na okraj města," uvažoval Nezveda s tím, že situace na stavebním trhu je nyní zcela jiná, než před pěti lety.

Projekt tehdy totiž počítal s dvacetimilionovou investicí. Podle Nezvedy by přihlášené firmy jistě dokázaly v soutěži cenu srazit dolů. „Hřbitov je vizitka města a jeho nynější podoba již neodpovídá požadavkům dnešní doby," podotkl exstarosta.

Opozice také poukazuje na to, že Znojmo dosud neaktualizovalo strategický plán rozvoje města, který pochází z roku 2007. „Měl by platit až do roku 2015 a pokud si dobře vzpomínám, plán s realizací rozšíření hřbitova počítal někdy ke konci tohoto období. Nová radnice zřejmě změnila priority," uvažoval opoziční zastupitel Jiří Kacetl.

Dodal, že tato záležitost by měla projít diskuzí napříč politickým spektrem. „Pro velké investice by měla existovat shoda mezi všemi radními i zastupiteli. Například na modernizaci stadionu poputuje minimálně deset milionů korun, možná i víc. Na posledním zastupitelstvu jsme se seznámili s projektem na výstavbu krytého bazénu v Louce, který má stát téměř dvě stě milionů korun. Dotační zdroje státu jsou velmi omezené kvůli zadluženosti státní kasy a pochybuji, že na výstavbu bazénu poputují peníze z evropských fondů," zdůraznil Kacetl.

Doplnil, že postoj radnice považuje za licoměrný, když peníze v městské pokladně bez potíží najde pro prvoligový fotbal nebo rekreační plavce. „Sport navíc zajímá jistě méně než polovinu obyvatel Znojma. Důstojné místo posledního odpočinku je otázka, kterou řeší nebo bude řešit každá rodina. Stav silnic, chodníků, parku a hřbitova jsou věci, o které by se měla správa města starat primárně. To patří k hlavním úkolům komunální politiky," zakončil opoziční zastupitel.

Nad faktem, že na některé projekty radnice peníze najde bez potíží se pozastavil i čtenář v diskuzi na stránkách Znojemského deníku Rovnost, který se podepsal jako Znojmák. „Na takovou věc, jako hřbitov nedá peníze žádný sponzor, kraj a ani Evropská unie. V neděli jsem na hřbitově zrovna byl a díval se na bývalé zahradnictví, kde je zamýšlené rozšiřování hřbitova. Prostor je pěkně zdevastovaný, všude je plno náletové zeleně a jedna z budov už nemá ani střechu," popsal v internetové diskuzi Znojmák.