I s mužem se nastěhovala do nového komunitního domu seniorů v Hodoníně. Vznikl koncem září v budově, která dříve sloužila zvláštní a později soukromé vysoké škole. Lidem starším pětašedesáti let nabídl jednadvacet bytů. A společné vyžití. „Ve společenské místnosti se mohou nejen setkávat, ale také věnovat tvořivým dílnám či tanečkům. Od listopadu přibude v nabídce cvičení. Objekt je plně obsazený a máme i další žádosti,“ přiblížila vedoucí hodonínského odboru sociálních věcí Michaela Klepáčová.

Přes deset tisíc předmětů z padesátých až osmdesátých let si lidé prohlédnou od dubna příštího roku v brněnském obchodním centru Futurum. Jedenatřicetiletý Radim Blaško tam chce otevřít jedno z největších retro muzeí tohoto druhu v České republice.
Otevře největší retro muzeum v republice. Sběratelem se stal při zařizování bytu

Stejný projekt připravují i v sousedních Ratíškovicích, kde se na komunitní dům s třiadvaceti byty a bezbariérovým přístupem promění staré kino a obecní dům Komunál.

Podle ratíškovického místostarosty Radima Šťastného mají zájem o tento typ bydlení kromě místních také lidé ze sousedních Vacenovic a Milotic. „Máme stavební povolení. V lednu chceme začít s demolicí, připravíme místo a podáme žádost o dotaci,“ sdělil.

Komunitní domy podporuje ministerstvo pro místní rozvoj. Na nové žádosti, které lze podat do pátého ledna, vyčlenilo dalších 140 milionů korun. „Nájemní smlouvu je možné získati v době ekonomicky aktivního života, protože věkový limit je snížený na šedesát let,“ upozornil mluvčí rezortu Vilém Frček.

Majitel znojemského Muzea motorismu Jan Drozd.
Svezení Populárem probudilo vášeň. Muzeum motorismu ročně navštíví 10 tisíc lidí

Nové zázemí pro důchodce chtěli letos stavět také v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. Měli už přiklepnutou jedenáctimilionovou dotaci, ale radnice ji nakonec vrátila. „Podmínky – výstavba do deseti měsíců a dotaci prostavět do tří – byly pro nás zcela nepřijatelné,“ řekl starosta Miroslav Miloš s tím ani předpokládaných čtyřiceti milionů by se město nevešlo. Do tendru se přihlásil jediný uchazeč a zakázku si nacenil na dvaapadesát milionů korun.