Například Marie Gavlíková ze Sudoměřic na Hodonínsku zjistila, že cena vajíček v jen několik kilometrů vzdálené Skalici na Slovensku je o polovinu nižší. „Vajíčka jsem si dnes koupila. Deset kusů stálo padesát korun. Na Slovensku by mě vyšly na pětadvacet korun. Zítra si vezmu kolo a do Skalice vyrazím. Vyplatí se mi to,“ zhodnotila výhodnost nákupu Gavlíková.

Stále více Jihomoravanů hledá nové možnosti, díky kterým by se vyhnuli nakupování drahých vajec. „Připadá mi, že to zdražování snad nebere konce. Jsem na nákupu v Tesku, ale pro vajíčka jsem rozhodně nepřišla. Chci jen zkontrolovat ceny a koupit barvy, velikonoční nálepky a čokoládové zajíčky. Pro vejce jsem začala jezdit přímo ke zdroji do Žabčic na Brněnsku. Za jedno tam dám něco málo přes tři koruny. V obchodě to nejlevnější vyjde na pět korun,“ prohodila rozčíleně čtyřiašedesátiletá důchodkyně Marie Papoušková z Brna.

Slabší prodej

Podle Leoše Kroutila, který dodává vejce do prodejen a jídelen v Brně, se odbyt v obchodech oproti minulým týdnům snížil. „Myslím si, že si lidé ze strachu z dalšího zdražování udělali zásoby,“ nabídl svou verzi Kroutil. Dodal, že velkoobchodní cena, za kterou vejce prodává, se od začátku roku zvedla o sto procent. „Nyní je velkoobchodní cena vajíčka čtyři koruny."

Jiný názor na snížení prodeje vajec má třeba Petr Kloubek ze Znojma. „Kupujeme teď méně vajec, než jsme byli zvyklí. Důvod je jasný, kvůli ceně. Na Velikonoce jich běžně bereme okolo dvaceti, letos se spokojíme jen s deseti,“ posteskl si Kloubek.

Zdražují pekárny i cukrárny

Kvůli zdražování vajec upravují cenu některých výrobků pekárny a cukrárny. „U nás se například zdražily vaječné chleby, a to o tři koruny za jeden kus,“ uvedla prodavačka Zuzana Kiškušová z Karlovy pekárny v brněnském Nákupním centru Královo Pole. „Zákusky ani jiné výrobky nám prozatím nezdražily,“ dodala Kiškušová.

Ne všude je tomu stejně. „Bohužel jsem zvedla cenu u většiny dortů, které mám v nabídce. Vejce kupuju běžně v hypermarketech, nemám žádného domácího dodavatele. Pokud to tak půjde dál, nějakého si najdu,“ řekla cukrářka Miroslava Hněvková z Vyškova, která peče dorty na zakázku.Zvýšení cen podle ní prozatím neodradilo žádného ze zákazníků.

ČTĚTE TAKÉ: Zdražování vajec se zastaví až v půlce roku, Velikonoce to neohrozí