Průtah Hrádkem, silnice z Oleksovic do Vítonic, silnice mezi Dobronicemi a Újezdem a desítka dalších úseků silnic či průtahů obcí se objevila na fotografiích Správy a údržby silnic. Jde o silnice na Znojemsku, které jsou po poslední zimě v ještě horším stavu než doposud. V Dyjákovicích mají lidé naději, že asi příští rok dělníci průtah opraví, na zničenou silnici v Oleksovicích, kterou dorazila nákladní auta, když tudy jezdila po objížďce kvůli Lechovicím, peníze zatím nebudou. Rozzlobený je proto tamní starosta.

„Průtah je u nás v dezolátním stavu. Totálně ho zničily náklaďáky, když tudy vedla objížďka Lechovic. Naše silnice je špatná už roky a já se sedm let marně snažím o to, aby ji silničáři opravili. Na trojky prý nejsou peníze. Takže tankodrom u nás bohužel zatím zůstane,“ uvedl starosta obce Zdeněk Koukal.

Naději, že se snad už brzy dočkají nové silnice, mají naopak v Dyjákovicích. „Letos bychom chtěli pod silnici na průtahu položit kanalizaci a v příštím roce by silničáři průtah měli opravit,“ sdělila starostka obce Jaroslava Němcová.

Zničenou silnici mají i v sousedním Hrádku. „Je to opravdu hrozné. Jezdí tudy těžké náklaďáky s cihlami z Helvína, nákladní auta při řepné kampani, auta s pískem a štěrkem do Rakouska. Lidem u silnic praskají zdi na domech. Jenže silničáři podmiňují opravu požadavkem, že ji udělají, až budeme mít hotovou kanalizaci. Pokud tedy vše půjde dobře a získáme na kanály peníze, mohl by se i u nás příští rok průtah opravit,“ sdělil starosta Hrádku Ondřej Kubic.

Přeskače? První na řadě

Podle šéfa znojemských silničářů Zdeňka Komůrky se i letos opravovat a stavět bude. Zatím však jinde. „První na řadě je stavba průtahu Přeskačemi. Stavba je už po soutěži. Nyní čekáme na ukončení lhůt pro odvolání. Po sepsání smlouvy bychom ještě na jaře měli začít,“ řekl Komůrka.

Dodal, že chronologicky další v pořadí bude stavba mostu v Prosiměřicích. „Tam bychom měli pracovat v létě. Asi v červnu je v plánu soutěž na opravu průtahu obcí Dyje, v létě či na podzim se bude soutěžit průtah v Dyjákovicích. Podle toho, jak rychle budou mít položenou kanalizaci, přistoupíme k opravě jejich průtahu. Ten bychom v nejlepším případě mohli dělat nejpozději na jaře příštího roku, “ naznačil Komůrka.

Letos by silničáři měli vyhlásit soutěž i na opravu průtahu Hrádkem. „To jsou největší investiční akce, na kterých se spolupodílí kraj. Nesmíme zapomenout také na opravu průtahu Polánkou, který by se v létě mohl soutěžit. Bohužel, odložit jsme museli opravy silnice vedoucí Mikulovicemi. Tam obec nemá zatím peníze na kanalizaci, i když stavbu již máme vysoutěženou,“ doplnil šéf silničářů.

Oleksovice podle Komůrky nemají prioritu. „Tam opravy plánujeme také, ale zatím nejsou v pořadí. Zásobník krajských investičních akcí je bohužel plný, takže Oleksovice budou muset počkat,“ potvrdil Komůrka.

Silničáři tento rok opraví řadu dalších poničených cest. „Letos máme na opravy o tři miliony korun méně než loni. Budeme dělat standardní opravy a úpravy. Například z Vranova nad Dyjí do Podmýče či kopec ve Višňové. V plánu jsou také úpravy u vesnických křižovatek u Bantic a u Mackovic. Na každou stranu od silnice číslo třiapadesát upravíme povrch silnice a další úpravy pro zvýšení bezpečnosti na těchto nebezpečných křižovatkách,“ přislíbil Komůrka.

Loni dokončili stavbaři významné opravy průtahů Vranova nad Dyjí nebo Moravského Krumlova.