Důvodem je nařízení vlády a kraje přestěhovat utečence do méně nákladných míst jako jsou například tělocvičny měst a obcí. Také proto se v úterý večer přestěhovalo na sto deset uprchlíků i ze Štítar. Opustili i rekreační zařízení Camping Vranovská pláž, kde našli útočiště na několik málo dní. „Bylo nám jich líto, potřebovali klid a někteří nesli přesun těžce. Pravda ale je, že tady neměli takové možnosti jako budou mít ve městě s infrastrukturou. Obchody, úřady, lékaře,“ poznamenal šéf areálu Pavel Svoboda.

Rekreační zařízení je totiž zařízené pro sezonní provoz, v této době tam obchody ani restaurace nefungují, do městyse je to přes dva kilometry daleko. „Další problém je, že uprchlíci nemají auta a žádné dopravní prostředky na dojíždění,“ poukázal na další úskalí Svoboda.

Ředitel Oblastní charity Znojmo Evžen Adámek se svými kolegy vypravil s přímo na Ukrajinu. Tam se zdravotnickým materiálem, zpátky s postiženými dětmi.
Šokoval nás dav lidí na hranicích. Čekají tam v zimě, říká šéf charity Znojmo

V některých zařízeních rekreačního typu ve Štítarech ale uprchlíci ještě zůstali. Patří k nim například Penzion M u Vranovské pláže i jiný v centru obce. Vstříc vychází i tamní radnice. „Dohodli jsme se, že soukromým ubytovatelům odpustíme poplatky z pobytu, podle posledních informací by u nás mělo zůstat nadále asi sto uprchlíků. Situace se ale rychle mění,“ sdělila starostka obce Pavla Rozsypalová.

Matrace se základními potřebami připravují v řadě obcí a měst. Většinou v tělocvičnách škol. „V tuto chvíli jsme schopni přijmout asi čtyřicet lidí, kapacitu ale můžeme navyšovat až na sto míst. Zatím ale necháváme volné prostory pro sportování žáků,“ přiblížil například místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek.

Kolik uprchlíků z Ukrajiny je na jihu Moravy.Kolik uprchlíků z Ukrajiny je na jihu Moravy.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková

Na příjem uprchlíků se připravují třeba i v Miroslavi, nejvíc jich však míří do Znojma. "O víkendu vzniklo první centrum pro sto lidí v prostorách, které využívá Soukromá vysoká škola ekonomická na ulici Loucká," informovala mluvčí znojemské radnice Soňa Bystřická.

Podle statistik ministerstva vnitra bylo ve středu evidováno v okrese Znojmo přes tisíc ubytovaných uprchlíků. Čísla budou ale pravděpodobně vyšší, protože se do tabulek nedostala mnohá ubytovací zařízení, která poskytují Ukrajincům střechu nad hlavou na vlastní náklady a do centrální registrace se z různých důvodů nedostala.

Na vlastní náklady

To je i případ Hotelu Styria v Chvalovicích na Znojemsku. „Hned na začátku jsme možnost ubytování nabídli Správě uprchlických zařízení. Přišlo nám poděkování a že nás registrují. Od té doby nic. Kontaktovali jsme je opětovně a po přehazování z úředníka na úředníka nám pracovník na telefonu sdělil, že kvótu pěti tisíc lůžek co měli zajistit už splnili a víc nemají zájem,“ krčili rameny provozovatelé hotelu Miloš a Lukáš Antošovi.

Nepomohlo podle nich ani Asistenční centrum pro uprchlíky na brněnském výstavišti. „Dnes nám zavolali, že nás financovat nemohou, protože uprchlíci nejsou od nich dodaní. Nepomohlo ani to, že jsme jim vysvětlili, že všichni byli nejdřív dovezeni právě do centra v Brně. Dovezeni k nám na hotel byli až po vystavení víz,“ nevědí si rady provozovatelé hotelu.

Desítky kamionů uzavřely v pondělí na půl hodiny silnici u hraničního přechodu Hatě na Znojemsku. Dopravci protestovali proti rekordním cenám nafty, opatření vlády jsou podle nich nedostatečná..
Dopravci zablokovali tah na Vídeň. Rekordní cena nafty nás ničí, protestovali

Čtyřicítku převážně matek s dětmi tak ubytovávají na vlastní náklady. Kapacita kraje je totiž podle informací Deníku Rovnost naplněná. Problémem je i malý státní příspěvek, který dovoluje jen levnější varianty ubytování. Pro stovky Ukrajinců z penzionů našli proto představitelé kraje jiné ubytování na internátech či tělocvičnách. „Snažili jsme se to oddalovat, ale je to nezbytné,“ konstatovala krajská mluvčí Alena Knotková.

Podle hejtmana Jana Grolicha úředníci v jihomoravských hotelech a penzionech ubytovali více než dva tisíce ukrajinských uprchlíků, kteří prošli asistenčním centrem, kde také provizorně přespávají. „V noci na pondělí tady přespalo asi šest stovek uprchlíků,“ zmínila Knotková.