VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přijeli za burčákem, vrací se kvůli atmosféře. Znojmo slavilo tradiční vinobraní

Znojmo /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Z jedné ulice zní víření bubnů, z druhé strany doléhají z blízkého náměstí svižné tóny historické hudby. Pod zataženou oblohou ulicemi Znojma procházejí a postávají stovky lidí. Jedni drží v rukou kelímek s burčákem, druzí upíjí ze skleničky víno. Tradiční historické vinobraní je v plném proudu.

15.9.2018
SDÍLEJ:

Znojmo slavilo tradiční historické vinobraní.Foto: Deník / Martin Moštěk

Víření bubnů sílí, přichází dva zbrojnoši otevírající malý průvod bubeníků a konšelů, kteří v oba dny na začátek programu otevírají tři desítky mázhausů. Jednu ze dvou konšelských skupin vede Marek Machal, který později v hlavní scéně sehraje důležitou roli městského purkmistra. „Na vinobraní hraji už tuším devatenáct let a to co mě nejvíc baví, je právě otevírání mázhausů. Těší mě kontakt s lidmi, výborná je i parta, se kterou otevírání děláme a na rozdíl od hlavní scény na náměstí mám tady i prostor pro improvizaci, což mě baví,“ říká zkušený znojemský ochotník Machal v krátké přestávce v jednom z mázhausů.

Než se vyšvihne do sedla v hlavním průvodu jako jeden z královských hostů, prochází se mezi stánky s jídlem, burčákem a vínem David Pavelka. „Na vinobraní chodím každý rok. Rád se projdu po městě, ochutnám burčák. Největší zážitek je pro mě ale účast v průvodu, zejména v pátek večer to bývá zajímavé. Trochu v náladě býváme my i někteří diváci,“ usmívá se.

Mezi návštěvníky procházejícími ulicemi je už potřetí Roman Jansa z Krkonoš. „Na Znojemsko jezdíváme často za vínem, ale i na cyklozávody. A právě před třemi lety jsme přijeli na Kolo pro život právě v době vinobraní. Od té doby jezdíme na tuhle slavnost pravidelně. Těším se vždycky na dobrá vína a mám rád i historický program. Moc se mi líbí, že se tolik lidí věnuje oživování historie,“ chválí Jansa.

Mezitím už se lidé staví kolem trasy, na kterou úderem sobotní druhé hodiny odpolední vyrazí pětisetčlenný průvod. Z amplionů zní vyzvánění zvonů, pak je slyšet trubače a bubeníky a za nimi přijíždí král Jan Lucemburskou s družinou a hosty, jeho choť Eliška Přemyslovna s doprovodem. Následují rytíři, kejklíři, další bojovníci, lovčí, konšelé, cechmistři a nakonec drábi s poběhlicemi a nepoctivými pekaři.

Když pak všichni hosté naplní hlavní tribunu na Masarykově náměstí vítá purkmistr panovníka a přijímá od něj potvrzená a rozšířená městská privilegia. Marek Machal coby purkmistr i Miroslav Hrabě v roli Jana Lucemburského mluví zvučnými, pevnými hlasy. „Když jsem před lety začínal, řekl mi někdo, abych se díval na špičku morového sloupu uprostřed náměstí, že mě to uklidní. A osvědčilo se mi to. Dnes už trému nemám a dívat se mohu kam chci. Když se ale poprvé podívám do plného náměstí, cítím pokaždé směs úžasu a dojetí. Pořád mám z té scény respekt,“ popisuje své dojmy Machal.

Někteří návštěvníci přijeli na znojemské vinobraní poprvé a historický průvod chválí. „Přijeli jsme na víno a také ochutnat burčák. Vína jsou tu dobrá, průvod mě příjemně překvapil, teď ještě půjdeme ochutnávat,“ hodnotí Jiří Paulus z Karlových Varů. Jiní už jsou na v půli záři ve Znojmě stálými hosty. „Jezdíme sem víc než dvacet let. Vracíme se potkat se známými, užít si atmosféru a ochutnat burčák. Průvod byl letos zase úžasný, ale můj nejsilnější zážitek byla letos chvíle odpočinku u kafíčka dole u přehrady,“ říká s úsměvem Martina Bayerová z Českého Těšína.

Do večerního ruchu v ulicích se chystají i někteří aktéři průvodu, třeba bubenice Linda Uhrová. „Jsem Znojmačka a vinobraní je pro mě srdeční záležitost. Největší zážitek je vždycky průvod, ale potom ještě vyrážíme s celou partou si užít zábavu v ulicích a mázhausech. Právě kvůli té partě mě vinobraní po sedmi letech pořád baví,“ těší se chvíli až odloží kostým a těžký buben mladá bubenice. Marek Machal už má také naplánováno. „Spíš odpočívám, ale když nohy dovolí, zajdu ještě do některých mázhasů, kde mě zaujalo víno, které jsme ochutnali při otevírání a koupím nějakou lahvinku. To jsou pak moje suvenýry z vinobraní,“ naznačuje Machal.

Prodejci vína a burčáku mají ostatně zejména v sobotu napilno. „Jsme poměrně spokojení. V pátek odpoledne sice kvůli dešti chodilo méně lidí, ale sobota už vypadá líp. Stánek máme na stejném místě devatenáct let. Letos jsme si dokonce poprvé udělali kostýmy. Děláme to, protože nás to pořád baví, už tu máme známé, které potkáme za celý rok právě jen o vinobraní,“ říká mezi rozléváním burčáku Věra Kárníková ze stánku v Železářské ulici kousek od Masarykova náměstí.

Autor: Martin Moštěk

15.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 9 500 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodavači ve vinotéce - POUZE OZP / OZZ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 9500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pouze pro OZP/OZZ chráněné pracoviště, prodej vína, práce na pokladně, zvedání těžších břemen, fi zaučí, PD 10-17 hod. 6 hod. ve 12-13hod. přestávka, zdravotní průkaz, znalost sortimentu vína výhodou,. Pracoviště: Marie krejčová-vinotéka, nám. Svobody, č.p. 8, 671 72 Miroslav. Informace: Krejčová, +420 739 089 248. Výroba - Výroba Montážní dělník 19 000 Kč Montážní dělníci výrobků a zařízení Pomocný pracovník ve výrobě. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: informace telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Inspectis s.r.o. - pracoviště saint-gobain adfors cz s.r.o. hodonice, Zahradní, č.p. 256, 671 25 Hodonice. Informace: Iva Kozlová, . Potravinářství - Potravinářství Pekař 20 000 Kč Pekaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vyučen nebo zaučen v oboru pekař, cukrář, u absolventů firma zaučí, zdrav. průkaz, odpolední a noční směny, dobrý zdrav. stav, doprava vlastní- příspěvek na dopravu od zaměstnavatele, , prof. životopis na mail: ladunap@seznam.cz adresa provozovny: Jevišovice č.p. 46, 671 53 Jevišovice. Pracoviště: Vladimír polášek, 671 53 Jevišovice. Informace: Vladimír Polášek, +420 724 775 302. Služby - Služby Pedikérka, manikérka 17 000 Kč Manikéři a pedikéři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: manikúra, pedikúra, modeláž nehtů, praxe výhodu NJ vítán, možno i rekval. kurz, doprava vlastní,. Pracoviště: Esthetic beauty center s.r.o.-provoz, 669 02 Znojmo 2. Informace: Takácsová, +420 608 733 594.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Houbaři se radují, nosí plné koše. Žně přitom ještě ani nezačaly, říká odborník

Silný vítr lámal na jižní Moravě stromy.
AKTUALIZOVÁNO

Silný noční vítr zvedal plechy na střechách, spadený strom zablokoval vlak

Plavání s policejními želízky a vrhání slaměného balíku v sukni: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 22. až 23. září 2018.

Rosice daly Tasovicím lekci z fotbalové produktivity

Tasovice - Očekávané bojovné utkání Tasovic proti Rosicím v osmém kole divize D vyšlo lépe hostujícímu týmu, který vyhrál 2:0 díky dvěma trefám Jana Trtílka.

Petr Štěrba: Na dračích lodích jezdí Kleopatra i dědeček Hříbeček z Mrazíka

Znojmo – Pojedenácté odstartuje ve středu čtyřdenní Festival dračích lodí. Z malé akce, která měla veřejnost nalákat a seznámit s dračími loďmi, vyrostl do takových rozměrů, že ho Česká unie sportu zařadila mezi projekty Sportuj s námi.

Plevel umí zasytit i vyléčit, říká botanik Němec

Znojmo - Rostliny ho zajímaly od dětství. Když se po střední škole rozhodoval, kam zamíří, botanika byla jasná volba. Byliny poznává je nejen očima, hmatem a čichem ale i chutí. Využití planých rostlin v kuchyni nebo jako léku se v posledních letech intenzivně věnuje. Nyní dokončuje s kolegy knihu na toto téma. Řeč je o botanikovi Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomíru Němcovi.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT