Provoz řízený semafory jen v jednom jízdním pruhu na nejfrekventovanější silnici na Znojemsku čeká od středy na půl roku řidiče na příjezdu do Znojma ve směru od Prahy. Silnici první třídy číslo 38 silničáři částečně zavřou kvůli stavbě obchvatu města. Menší kolony se nárazově tvoří také před provizorním mostem u Pasohlávek na Břeclavsku.

O omezení dopravy u Znojma informovalo vedení znojemské radnice. „Ode dneška budou provoz v úseku začínajícím asi čtyři sta metrů metrů od kasárenské křižovatky a končícím na začátku zahrádkářské kolonie řídit kyvadlově semafory jedním jízdním pruhem. S tímto omezením musí řidiči počítat až do 20. října tohoto roku,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Ilustrační foto.
Havárie do zdi domu vylekala obyvatele Jamolic. Řidička zkolabovala za volantem

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové se stavba části obchvatu od kasárenské křižovatky po únanovskou zdárně blíží konci. „Tato stavba má plánovaný termín dokončení v říjnu. Máme informace, že ji zhotovitel může zvládnout i dřív,“ řekla Ledvinová.

Z dlouhých kolon a čekání u semaforu mají obavy řidiči dojíždějící denně do města. „Každý den vozím do Znojma do školy svého postiženého syna. Takže toto omezení se mě velmi dotýká. Mám obavy především z kamionů. Bydlím u silnice v Kasárnách, takže moc dobře vím, jaký provoz tam je,“ konstatovala Jana Peřinková.

Se zpožděním jak u autobusů městské hromadné dopravy, které obsluhují příměstskou část Kasárna, ale také linkových autobusů musí počítat všichni cestující. „Zatím jsme v oblasti spekulací, ale zpoždění určitě nastane. Bude záležet na tom, jaká bude v daných dnech hustota provozu,“ naznačil ředitel Znojemské dopravní společnosti Psota Petr Chadim.

Aktuálně stavěná část obchvatu Znojma o délce asi tři a půl kilometru od kasárenské po únanovskou křižovatku má být podle informací Deníku Rovnost otevřená na podzim.

Červené víno. Ilustrační foto
Májové slavnosti s příchutí exotiky. Lidé ochutnají vína z Jihoafrické republiky

S dopravním omezením se v těchto dnech potkávají řidiči na silnici první třídy číslo 52 z Brna na Mikulov. Pro havarijní stav tam silničáři loni zavřeli most přes Nové Mlýny. Nad ním postavili provizorní mostní konstrukci. „Jezdí se tam omezenou rychlostí a navíc kamiony musí dodržovat předepsané rozestupy. Takže se zde nárazově ve špičce tvoří kolony aut. Horší to bude v době prázdnin, kdy tuto trasu využívají turisté mířící k moři,“ řekla starostka Pasohlávek Martina Dominová.

Jak dodala, most by správce silnic měl opravovat v roce 2020. „V době oprav se počítá s desetiměsíční celkovou uzavírkou. Nyní se připravuje projekt,“ doplnila starostka Pasohlávek.