Téměř sedmnáct set školáků ze Znojemska včera zkoušelo své štěstí v přijímacích zkouškách na střední školy. Do lavic k testu usedla i Irena Bártíková, která chce studovat na pedagogické škole ve Znojmě.

Hned ráno ji čekal test z českého jazyka. „Bylo to celkem těžké. Spoustu odpovědí jsem jen tak tipovala,“ povzdechla si Bártíková.
Kromě písemného testu ji čekaly i praktické zkoušky z výtvarné a tělesné výchovy. „Měla jsem celkem trému. Ale když jsem viděla, že většina holek toho v těláku moc neumí, tak už jsem v pohodě. Teď mám před sebou ještě hudebku. Z té mám největší strach,“ řekla ještě v průběhu zkoušek Bártíková.

Pedagogická škola zaznamenala největší zájem o studium na pedagogickém lyceu, celkem se však přihlásilo zhruba stejně uchazečů jako vloni.
„Zájem o lyceum je téměř dvojnásobný, na druhé straně je velký pokles zájmu o studium předškolní a mimoškolní pedagogiky. Možná je to tím, že přijímací zkoušky jsou obsáhlé, možná jsou studenti línější než vloni,“ komentoval ředitel školy Vladimír Holík.

S velkým zájmem studentů se museli vypořádat i pedagogové ze znojemského Gymnázia. „Otevíráme tři druhy studia. Na osmileté, to jsou žáci pátých tříd, je stejný zájem jako vloni. Přihlásilo se jedenapadesát uchazečů, všichni dnes přišli na zkoušky. Přijmeme jich třicet. U šestiletého studia máme osmadvacet přihlášených a stejný počet žáků vezmeme,“ vypočítal ředitel školy Jiří Peroutka.

Budoucí studenti šestiletého gymnázia však musí test splnit minimálně na padesát procent. „Nepředpokládám, že by test napsalo více studentů hůř. Až budeme znát výsledky, zvážíme, jestli vyhlásíme druhé kolo přijímaček,“ dodal ředitel.

Podle jeho slov se na šestileté gymnázium hlásí málo studentů proto, že základní školy tento obor příliš nepropagují. „Základní školy nechtějí přijít o své nejlepší studenty a ani rodiče o tomto studiu nevědí,“ doplnil Peroutka.

Počet zájemců o čtyřleté studium však ředitele mile překvapil. „Letos se přihlásilo o čtyřicet studentů více než loni, tedy sto třicet. Přijímat jich budeme devadesát,“ řekl.

Proti loňsku se vedení školy rozhodlo přijímat studenty s prospěchem do 1,2 bez vstupních zkoušek. „Donutily nás k tomu ostatní školy, které též nabízejí studentům s dobrým prospěchem přijetí bez zkoušek. Jinak bychom asi přišli o všechny jedničkáře,“ usoudil Peroutka.

Podle předběžných odhadů by měl být v příštím roce menší počet žáků devátých tříd. „Možná letos naposledy řešíme problém, kdy se nám přihlásilo více studentů, než přijímáme,“ řekl Peroutka.

Na celé jižní Moravě je na středních školách skoro dvacet tisíc volných míst, o něž má zájem sedmnáct a půl tisíce deváťáků. Pokud by jim tedy nezáleželo na tom, jaký obor budou studovat, mohli by všichni najít místo v lavici.