Jednatřicet milionů z rozpočtu na rok 2014 utratí Znojmo při končících opravách přímětického sídliště. Rozsáhlý projekt by měl skončit již příští rok na podzim. Opravené cesty, zeleň, nová hřiště a zateplené panelové domy mají zpříjemnit prostředí lidem bydlícím na sídlišti, jehož vzhled poznamenala před lety typická socialistická výstavba.

Vznikalo v dobách totality na konci osmdesátých let minulého století a jen těžko získávalo líbivější kabát. Na rozsáhlou revitalizaci ale město získalo zhruba před pěti lety stomilionovou dotaci. „Přidělení dotace bylo podmíněno konkrétním stavem sídliště, spojeným s kriminálními činy či sociálním vyloučením lokality, což je zahrnuto pod pojmem sociálně patologické jevy. Na jiné sídliště ve Znojmě bychom tento typ dotace nesehnali," nastínila již dříve manažerka projektu Hana Vránová.

Roku 2010 sídliště získalo kamerový systém a rok později sportovní hřiště a také streetové a dětské hřiště v areálu základní školy. Postupně prošlo zateplením asi dvacet bytových domů. Pak přišly na řadu chodníky, cesty, zeleň a osvětlení.

Problém jménem parkování

Projekt, který má zlepšit úroveň bydlení v jednom z největších znojemských sídlišť, bohužel nepočítá s výrazným navýšením parkovacích míst.

Podle místních ale již nyní chybí čtyřicet až padesát míst pro parkování osobních aut. Na sídlišti vyrostla druhá generace lidí, kteří jsou nyní dospělí a mají mnohdy vlastní auta. „ Když mám službu a přijedu o půl desáté večer, nemám šanci nikde," nastínil Zdeněk Gaja.

Dodal, že nevzhledné sídliště prokouklo. „Vypadá podstatně lépe, nyní už zbývá zateplit jen pár posledních domů," dodal Gaja s tím, že chápe nutnost vyčlenit několik parkovacích míst pro invalidy. Pro bydlící cestující hromadnou dopravu již před týdnem skončilo nepohodlí spojené s chozením na zastávku na Hlavní ulici. Autobusy již opět staví na zastávce na Sídlišti.

Dle sdělení mluvčí města Zuzany Pastrňákové pokračuje revitalizace sídliště dle stanoveného harmonogramu. „Nový vzhled ještě získají domy v Krylově ulici, ulice Dlouhá a Poštovní se dočkají nové zeleně. Řemeslníci dokončí práce v září příštího roku," lze se dozvědět na webu města.

Jen do úprav prostranství a cest radnice investovala v minulosti dvaatřicet milionů korun, nyní poputuje na oživení sídliště podobná částka. „Na regeneraci přímětického sídliště uvolníme v příštím roce částku jednatřicet milionů korun," uvedl při představení návrhu rozpočtu starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.