Od stánku s burčákem se návštěvníci pomalu přesouvají k velkému lisu, u kterého už je vše připraveno na soutěž ve šlapání hroznů bosýma dívčíma nohama. První šlape hrozny tým s názvem Tryskošlapky. „Tryskošlapky tryskem šlapou, pozor ať vás neušlapou,“ zní bojovný pokřik čtyř prvních účastnic soutěže. Časomíra již měří jednu minutu, během které se dívky snaží vyšlapat co největší objem hroznové šťávy. Mají zde celý tým fanoušků,. „Na Burčákfestu jsme pošesté a holky Tryskošlapky soutěží počtvrté. Minulý rok skončily druhé, takže letos jim přejeme první místo. Myslím, že jsou připravené a doma trénovaly,“ směje se Špalek, přítel jedné ze závodnic.

Pod vlajkami různých zemí závodily posádky dračích lodí
Hongkong ovládl závody dračích lodí na Dyji. Před rakouskými policisty

A v kádi už je připravený druhý tým, který si zvolil jméno Západní hvězdy. „Rozdrtíme je,“ křičí dámy svůj pokřik při šlapání hroznů. Otázkou zůstává, zda mají na mysli révu, nebo svoje sokyně. Nezáleží pouze na odhodlání, důležitou roli hraje i váha a velikost chodidel, jak potvrzuje Marie Nováková. „Šlapalo se mi dobře, já mám poměrně velká chodidla, avšak ostatní z týmu mají takové Popelčí nožičky. Všechny jsme se hodně snažily, ale na výsledku je to znát,“ komentuje průběh soutěže Nováková.

Festival je v plném proudu a ti, kteří dávají přednost klidnější zábavě, se rozhodli pro ochutnávku vín ve štukovém sále káštera. Nově je zde pro degustátory dobrého vína připraveno Vínohraní, během kterého si mohou zájemci zkusit degustaci vín naslepo nebo natáhnout víno do koštýře. „Tak holky a z mamky bude násoska“, směje se tatínek na své dcerky, když se jejich maminka pokouší nasát trychtýřem z nádoby co největší objem hroznové šťávy.

Přestože je venku krásně, v sálech klášteru je chladněji a po ochutnávce tak mnozí s radostí opět nastaví své tváře sluníčku. Přitom se zájmem přihlížejí šlapání vína. Dalšími třemi týmy jsou Skočny, Šlapalíny a Princezny krále Bolehlava. „My máme rády víno, šlapat nám není líno,“ výskají princezny, které jako poslední tým ukončily letošní soutěž.

Na pódiu začala hudební produkce první kapely a zábava může pokračovat.

ELIŠKA KUČEROVÁ

Na Pálavě se objevila s podzimem vroubenka americká.
Pálavě škodí americký brouk. Doma je významný škůdce jehličnanů