V kraji vína není rozhodně jediným, kterého typický příznak onemocnění zasáhl. „Vím o řadě dalších kolegů, nejen sommelierů, ale také technologů vinařství, kteří se se se ztrátou čichu a chuti museli potýkat. My všichni, ale i sládci nebo lidi z potravinářství, k práci smysly potřebujeme a jsou pro nás zásadní. Živím se tím, že posuzuji vína. Smysly jsou mým pracovním nástrojem. Nedovedu si představit, že bych o ně zcela přišel. Celý život si je chráním třeba i tím, že jsem nekuřák, nejím ostrá jídla a podobně. Nevím, čím jiným bych se živil,“ popsal Babisz.

Že má stále ještě problém s intenzitou vnímání a výkladem některých vůní poznal při degustacích. "Popisovali jsme určité víno a já jsem sice zachytával vůně jako meruňky, či ananas a podobně, ale měl jsem u těchto vůní jinou intenzitu vnímání. Ale mohu říct, že se to pravidelným tréninkem stále lepší. Určitě je toto onemocnění nepříjemné z tohoto důvodu, že ztratíte smysly. A jsem rád, že je mám již téměř v normálu," neskrýval úlevu sommelier.

Profesor Jiří Mayer
Antigenní testy ve školách? Nespolehlivé, říká odborník z Brna a vysvětluje proč

Čich i chuť proto i nadále intenzivně trénuje. „I když jsem nic necítil, tak jsem každé ráno a večer trénoval čich pomocí skořice, kmínu, hřebíčku a rýmovníku. Po čtrnácti dnech jsem již začal částečně cítit skořici. Měl jsem z toho radost jako malý kluk,“ svěřil se.

Pravděpodobně hned dvakrát prodělal koronavirus také krumvířský vinař a sommelier Josef Valihrach mladší. „Poprvé jsem si přivezl Covid-19 nejspíš hned loni v březnu z hodnocení ve Francii. Podruhé jsme ho pak i s tatínkem prodělali na přelomu roku. Tehdy jsme byli hodně nervózní a měli strach, abychom o smysly nepřišli. Zhruba dva tři dny jsem měl nižší citlivost na ostré vůně, například na hořčici. Pak se to začalo dávat do pořádku a nyní mám již celou škálu zpátky, což se mi potvrdilo asi před měsícem na hodnocení Chardonnay du Monde ve Francii. Tatínek s tím bojoval o trošku déle. Nutno podotknout, že jsme prodělali britskou mutaci, o níž se traduje, že nepůsobí úplnou ztrátu čichu a chuti,“ prozradil Valihrach.

Potíže s hodnocením vín

Podle velkoněmčického sommeliera, enologa a vinaře Kamila Prokeše můžou následky koronaviru působit potíže například při obsazování komisí pro hodnocení vín. „Lidé, kteří se na sto procent necítí fit, se raději ze soutěží omlouvají. Mnozí z těch, kteří prodělali Covid-19 tvrdí, že cítí jen zhruba polovinu toho, co běžně. Řada vinařů se s koronavirem potýkala v době vinobraní, což je z pohledu senzoriky zcela zásadní období. Víno se po paměti dělat nedá, je třeba dennodenně chutnat, jak se tvoří a prokváší a kontrolovat i to, zda se v něm neobjeví třeba nějaká choroba či vada,“ zdůvodnil Prokeš, kterému se Covid-19 zatím vyhýbá.

Podobně hovořil i vinař Valihrach. „Pořadatelé soutěží se nyní musejí spoléhat na profesní čest hodnotitelů a věřit, že nikdo nepůjde do poroty bez kompletní palety vjemů. Naštěstí zatím nejde v globálu o velká čísla, ovšem už mám i zákazníky, kteří si nyní nepřijedou nakoupit víno, protože by to pro ně byly v podstatě vyhozené peníze. Totéž bude jistě i v zážitkové gastronomii. Musíme si držet palce, abychom se brzo dočkali lepších časů. Život bez možnosti užít si skleničku vína je přece jen asi výrazně méně veselý," usmíval se.

Komisaři vybrali dvaačtyřicet nových vín značky VOC Znojmo.
Značku VOC Znojmo získalo přes čtyřicet nových vín, víme které to jsou

Větší obavy o navrácení smyslů nejsou podle Prokeše třeba. „Z pohledu senzorické analýzy by mělo jít o dočasný stav. Veškeré buňky odumřou, a následně nastává proces obnovy. Někteří kolegové dokonce říkali, že po koronaviru cítí a vnímají lépe. Buňky jsou přece jen nové. Avšak i to se časem srovná,“ řekl s pousmáním Prokeš.

Především v zahraničí pak sommelieři řeší otázku očkování. „Hovořili jsme o tom i v evropské konfederaci nezávislých vinařů a uvažovali o společném postupu. Za naše nezávislé vinaře jsme se k tomu ale nakonec nepřipojili, přišlo nám to příliš nesolidární,“ poznamenal Valihrach.

Zcela zásadní jsou smysly také v gastronomii. „Mně se naštěstí koronavirus zatím vyhýbá, za což jsem vděčný. Čich a chuť jsou totiž v mé práci naprosto nepostradatelné smysly,“ zmínil například mikulovský šéfkuchař Marcel Ihnačák.

Podobně hovořil i gurmán Radomír Polák z Boskovic. „Covid-19 se mi vyhýbá, asi mám dobrou prevenci – jitrničky, jelítka a slivovici. Kdybych přišel o smysly, bylo by to pro mě zcela zásadní, přišel bych na buben,“ nechal se slyšet.