S výrobci se už dříve spojila znojemská radnice. „Spolupráce s regionální firmou nám umožňuje nespoléhat na dodávky ze zahraničí, ale jsme schopni konkurovat i cenou. Navíc znamenají tyto prací, opakovaně použitelné ochranné obleky úsporu. Jejich cena totiž odpovídá běžné ceně jednorázových obleků,“ ocenil starosta Znojma Jan Grois, s tím, že cena jednoho opakovaně použitelného obleku je dvě stě padesát korun.

Ochranné obleky město chtělo obstarat hlavně pro Centrum sociálních služeb Znojmo, vlastní příspěvkovou organizaci, která zřizuje mimo jiné domov pro seniory, domov se zvláštním režimem a zajišťuje pečovatelskou službu.

Ilustrační snímek.
Důchodci na jihu Moravy už se těší na návrat návštěv. Podmínky jsou různé

Právě u pracovníků centra nabírali vývojáři praktické zkušenosti. „Některé obleky mívají poutka, která byla mnohdy zbytečná. Řešili jsme třeba jestli chceme gumičky, jaká má být kapuce, zip a další detailye. Postupně se z toho vyvinul jakýsi dokonalý prototyp overalu, který jsme si nejdřív vyzkoušeli a pak ho pro nás firma vyrobila ve velkém,“ popsala spolupráci s vývojáři ředitelka Centra sociálních služeb Znojmo Radka Sovjáková.

První stovka z tisícovky objednaných obleků doputovala do centra před pár dny. „Po prvním testování v provozu jsou reakce kladné. Oblek je prodyšný a dostatečně velký na přirozený pohyb,“ zhodnotila Sovjáková.

Vedení radnice ve spolupráci s PPO Group zajistilo také pět set jednorázových plášťů pro potřeby záchranné služby a Oblastní charity Znojmo. „Pokud umíme a můžeme, pomáháme i organizacím, které přímo nezřizujeme. Jde přece o zdraví nás všech,“ dodal starosta Grois. Jednorázový plášť vyjde na jedenašedesát korun bez daně.