V nablýskané prosklené výloze hornokounického sboru dobrovolných hasičů stojí plně funkční historická stříkačka z roku 1890. Je na ni pyšný i tamní starosta Libor Procházka. Také on je totiž členem dobrovolných hasičů.

V muzeu, jak místní tuto vitrínu nazývají, však není sama. Výstavní prostor je plný pozoruhodných předmětů, které se podařilo místním hasičům nashromáždit. K vidění jsou například historické přilby, přenosné hasicí přístroje, proudnice i hadice. Zajímavý je i speciální zásahový oblek, vycházková uniforma, nebo dres pro hasičský sport. Výzdoba je vytvořená z fotografií místních dobrovolníků.

Jak toto hasičské muzeum vzniklo?

Vše je zásluhou místních hasičů, kteří se o muzeum zasloužili. Nashromáždili spoustu předmětů, které k hasičskému řemeslu patří. Největší naší pýchou je právě plně funkční historická stříkačka. V loňském roce jsme provedli opravu hasičské zbrojnice a postavili muzeum. Při slavnostním otevření byla stříkačka zapřažená ke koním a místní hasiči se oblékli do historických zásahových uniforem.

Také vy jste členem místního sboru dobrovolných hasičů…

Ano, samozřejmě jsem členem sboru a jako starosta pomáhám i s přípravami různých kulturních akcí, které hasiči v obci pořádají.

Vy jste již dříve zastával post místostarosty. Jak jste se vlastně stal starostou?

Při posledních komunálních volbách byla pozdě vytvořená kandidátka a Kounice tak chvíli fungovaly bez starosty, jen za přítomnosti pověřeného správce. Pak jsem byl přemluvený, abych kandidoval za nezávislé a protože jsem už nějaké zkušenosti měl, zvolili mne zastupitelé starostou.

Jste neuvolněným starostou. Mohl byste blíže představit vaši profesi?

Pracuji v zemědělství na sile v Rakšicích. Má funkce se přesně jmenuje silomistr. Mám za úkol ovládat veškeré dění na sile. Například přijímám a vydávám suroviny a starám se o plynulý chod sila. pro představu: pracuji v šestnáctihodinových směnách.

To je asi poměrně časově náročné. Jak to jde dohromady s funkcí starosty obce?

Vzhledem k tomu, že po pracovním dni mám den volna, to jde skloubit poměrně dobře. Schůzky si domlouvám podle svého časového harmonogramu v práci. Na obecním úřadě je samozřejmě každý den účetní, která případné neodkladné záležitosti vyřídí. Neodkladné záležitosti spolu řešíme po telefonu.

Jste starostou poměrně krátce. Co se vám za dobu působení v Horních Kounicích podařilo vybudovat?

Zažádali jsme například státní zemědělský fond o dotace z programu rozvoje venkova. Z těchto prostředků jsme upravili místní cesty a vybudovali dvě nová parkoviště. Vysázeli jsme parkovou zeleň a přidali také nové lavičky.

Jaké jsou vaše další plány?

Byl bych velice rád, kdyby se nám podařilo opravit místní kulturní zařízení a vybudovat dětské hřiště. Ale věc není otázkou toho, co bychom chtěli, ale na co se nám podaří sehnat peníze. Z mého hlediska je funkce starosty neustálým bojem. Snažím se, abych spolu se zastupiteli udělal pro Horní Kounice, co se udělat dá. Ale naši práci by měli hodnotit spíše druzí.

Jak na vaši časovou vytíženost reaguje rodina?

Jako neuvolněný cítím při práci pro obec opravdu velkou ztrátu osobního času na úkor rodiny. Jsem velmi vděčný za trpělivost a toleranci mých blízkých.

Uděláte si v létě čas na rodinnou dovolenou?

Celá rodina miluje teplo, takže každým rokem jezdíme v létě k moři. O výběr destinace se však stará manželka.

Jak relaxujete?

Rád si jdu zachytat na místní rybník. Jsem spíš pasivní sportovec, takže občas zajdu na fotbal. Tam fandím synovi při jeho zápasech, nebo zápasech místního fotbalového klubu. Jinak se věnuji rodině anebo zahradě.

JANA BRÁZDOVÁ