Nyní je jasné, že ČSSD a hnutí ANO mají patnáct z jednatřicetičlenného zastupitelstva a potřebují k sobě ještě další politický subjekt. Pravděpodobná je jejich koalice s KSČM nebo ODS.

Podle informací Znojemského deníku Rovnost informoval o odchodu z projektu chystané pětikoalice předseda městské organizace ANO Jan Fiala. Přitom právě ANO se v závěru předvolební kampaně ostře vymezilo proti dosud vládnoucí ČSSD ve Znojmě.

Například na předvolebním plakátku vzkazoval kandidát hnutí ANO na senátora Petr Firbas voličům následující: „Je třeba mít se na pozoru. Současný starosta města (Vlastimil Gabrhel, ČSSD - poz. red.) na mítinku prohlásil: Občanská sdružení by nám neměla udávat cestu… abychom si nenechali diktovat, jak to u nás má vypadat… Co na to říkáte, občané města? Chcete i nadále mlčet a nechat si vše líbit?"

Lídryně hnutí ANO Olga Štefaniková je zase podepsaná pod společným prohlášením nazvaným Stop aroganci znojemské ČSSD. Mimo jiné se v prohlášení píše: „Apelujeme na voliče, občany města Znojma, aby se nenechali zmást a ovlivnit tímto bezcharakterním politickým stylem znojemské sociální demokracie. Jsme hluboce přesvědčeni, že politika má být součástí myšlenek, vizí a programů, a nikoliv zneužíváním moci a demonstrací síly."

Sama Štefaniková nevnímá jednání o koalici s ČSSD jako jakýsi podraz na voličích, když se její hnutí před volbami ostře vymezilo proti politikům ze znojemské sociální demokracie a nyní se stejnými lidmi zahajuje vyjednávání o spolupráci. „Chceme zahájit jednání o možné koalici, zdůrazňuji o možné. K tomu nás přinutily výsledky voleb. A co se týče předvolební kampaně, došlo v ní k jisté výměně názorů v místním tisku. Nebyla to však konfrontační kampaň," reagovala nyní Štefaniková. Neshody vznikly podle ní hlavně v otázce dostavby obchvatu.

Podle předsedy znojemských sociálních demokratů Jana Groise je situace stále otevřená. „Vyjednáváme, začínáme se setkávat s dalšími stranami. K jednání nás vyzvala i trojkoalice Pro Znojmo, Změny a lidovců. Nechceme být unáhlení, budeme jednat se všemi," řekl Grois-

Předvolební konfrontace mezi zástupci ANO a sociální demokracie, zejména kolem znojemského obchvatu, prý vyjednávání neovlivní. „Kampaň byla poklidná ze všech stran, nešlo o žádný ostrý střet," míní Grois.

Podle lídra občanských demokratů Petra Nezvedy je o jednu variantu povolebních vyjednávání méně. „Je to konec pokusu o pětikoalici, zůstávají další varianty povolebního uspořádání," poznamenal Nezveda.

Nevyloučil přitom, že by modří jednali o koalici se sociálními demokraty a ANO. „Je to jedna z možností. Další vývoj nyní záležet na sociálních demokratech a ANO. Případná koalice bude záležet na míře programové shody a dalších podmínkách," dodal Nezveda.

Lídra Změny Jiřího Ludvíka ukončení jednání svým způsobem nepřekvapilo. „Zcela zklamaný nejsem, asi bychom žili v příliš ideálním světě, kdyby se pětikoalice dokázala dohodnout. Celá jednání bohužel byla více o nějakých postech než o tom, co udělat pro občany. Pokud má mít město takovou vládu, ať ji má, voliči si ji zvolili, " posteskl si Ludvík.

Tři pravděpodobně nejbližší spojence v novém zastupitelstvu Změnu, Pro Znojmo a lidovce nyní podle něj čekají diskuse o dalším postupu. „Musíme se rozmyslet a rozhodnout, co dál. Zda jednat s vítězem voleb, nebo přímo zamířit do opozice," dodal Ludvík.

Případná jednání se sociálními demokraty a dalšími možnými partnery pro zbývající koaliční varianty ovšem nevidí příliš optimisticky. „Když budu mluvit velmi tvrdě: myslím, že lidé takového ražení jako jsou lídři trojkoalice, se kvůli svému chápání politiky nikomu dalšímu z ostatních stran moc do krámu nehodí. Proto očekávám spíše informativní schůzku, ale rád se nechám překvapit," podotkl Ludvík k případnému jednání s vítězi.

Podle lídra Pro Znojmo Jiřího Kacetla teď nezbývá než vyčkat dalšího vývoje. „Konec jednání je pro mě překvapení. Jednání postupovala bez významnějších zádrhelů, jen jsem cítil, že ANO do nich šlo s velmi malou nadějí a nechávalo si velmi otevřené dveře. Důvod k ukončení jednání nám bohužel nesdělili," řekl Kacetl. Podle něj to ale nemusí být úplný konec. „Jakousi malou, řekněme desetiprocentní šanci tomu ještě dávám. Uvidím, jak budou postupovat další vyjednávání," podotkl Kacetl.

Lidovci vzali na vědomí, že se pětikoalice rozpadla. Na řadě je pro ně jednání se sociální demokracií v rámci trojkoalice. „Chci si poslechnout názor sociální demokracie na situaci po volbách a dozvědět se, jaké má priority případných koaličních partnerů a jak vidí svou představu o stabilitě pro nadcházející čtyři roky. My nabízíme připravenost pracovat po město Znojmo a myslím i počet mandátů, který by eventuálně zajišťoval stabilní koalici. Uvidíme, jaký bude názor sociální demokracie," uvedl šéf lidovců Pavel Jajtner s tím, že osobně nepreferuje koalici postavenou na půdorysu celostátní vlády, tedy spojenectví křesťanských a sociálních demokratů a hnutí ANO.